Satisfacţii mari pentru victorii mici şi amare

caii 00

Sunt mândru şi foarte bucuros că un demers plecat din rândul SOCIETĂŢII CIVILE referitor la salvarea unui număr semnificativ al cailor semi-sălbatici din Delta Dunării care ar fi trebuit sacrificaţi A DAT ROADE (cel puţin pe moment). Mă refer la decizia luată de unele autorităţi abilitate ale statului de a trimite la abatorul din municipiul Sfântu Gheorghe aceste animale nevinovate, motivând că au o boală infecţioasă şi incurabilă, sau netratabilă, care ar pune în pericol existenţa unor ecosisteme şi aşa fragile existente în această mirifică şi unică zonă de pe planetă, care a şi fost declarată REZERVAŢIE NATURALĂ A BIOSFEREI.

Prima întrebare care se ridică este legată de modul cum de s-a putut ajunge la formarea unor hergelii de cai semi-sălbatici într-o arie protejată de interes planetar cum este Delta Dunării clasificată ca REZERVAŢIE NATURALĂ A BIOSFEREI? Din câte cunosc (şi cunosc bine) pentru protejarea acestui spaţiu, dar mai ales a florei şi faunei care are caracter de unicat s-a înfiinţat şi funcţionează o instituţie foarte importană - Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care este o unitate specializată din cadrul Ministerului Mediului ce are atribuţii foarte clare privind gestionarea şi managementul acestui patrimoniu al biosferei.

Nu mai este cu nimic surprinzător că şi această instituţie de stat a fost în întregime politizată cu un personal deosebit de incompetent, respectându-se principiul sacru al tuturor formaţiunilor politice: „Nu contează ce ştii, ce calificări ai, contează să poţi să-ţi cumperi postul sau funcţia cu bani cât mai mulţi”, bani neimpozabili, pe care şefii tăi să îi poată împărţi frăţeşte cu mai marii lideri din organizaţia de partid din care parte sau faţă de care a jurat solemn să o slujească.

caii 01

Ce dovedeşte acest lucru? Iată cum oameni plătiţi bine de către contribuabili pentru a face un management şi o gestiune performantă a resurselor de mediu din acest spaţiu mirific, habar nu au de asemenea probleme, în schimb ştiu să fure într-un mod foarte eficient (ca vameşii de altfel), tot ce este aducător de bani nu numai pentru a putea recupera cât mai repede peşcheşurile date, dar să şi devină „oameni făcuţi sub aspect financiar” pentru că nu se ştie cât timp vor mai sta în aceste funcţii.

Fiind vizibile cu ochiul liber aceste disfuncţionalităţi grave în funcţionarea instituţiilor abilitate ale statului, noi cetăţenii de rând care plătim incompetenţa acestor funcţionari publici trebuie să ne solidarizăm şi să cerem nu demisia lor, ci DESTITUIREA DIN FUNCŢIE A ÎNTREGII CONDUCERI A A.R.B.D.D. dar şi al MINISTRULUI MEDIULUI care a permis ca sub mandatul său să se producă aceste lucruri. Această atitudine trebuie să o manifestăm imediat pentru că acest scandal, legat de caii sălbăticiţi din deltă a readus România în atenţia opiniei internaţionale care, prin fondurile acordate României pentru administrarea performantă a Deltei Dunării constată încă o dată (poate că nici nu mai era cazul) că incompetenţa şi corupţia în acest colţ de lume este fără limite.

Dacă am fi fost foarte puţin educaţi în problemele de protecţie a mediului înconjurător, primul lucru pe care ar fi trebuit să-l cerem răspicat la mitingul din Piaţa Victoriei acesta ar fi trebuit spus. Dar din lipsă de educaţie nu am cerut aşa ceva ci cu totul alt lucru care este total împotriva legilor naţionale şi internaţionale, respectiv de oprire a convoiului de camioane care transporta bietele animale, precum şi cazarea lor temporară într-o fermă care probabil nu este specializată în tratarea, carantina, eutanasierea şi denocivizarea cadravelor de animale care sunt afectate de boli contagioase şi incurabile. Tot nişte neisprăviţi de funcţionari publici, au ascultat cererile noastre şi au procedat în afara legii, luând decizia de a redirecţiona convoiul cu animalele bolnave în locaţia de care am amintit.

caii 02

Pentru această izbândă mai toţi petiţionarii ne-am bucurat, dar şi mai mult am tratat-o ca pe o victorie a SOCIETĂŢII CIVILE, care unită într-un glas a reuşit să-şi spună şi să-şi impună punctul de vedere. Cum la români minunile ţin doar maxim 3 zile, această acţiune va fi dată uitării şi ne vom ocupa probabil de câinii fără stăpân. Dacă aşa se vor derula lucrurile, NOI, CU MÂNA NOASTRĂ NE VOM FACE CEL MAI MARE RĂU, probabil din inconştienţă şi din lipsă de educaţie.

Mai explicit, iată cam despre ce este vorba. Nu pot să-mi explic cum aceste animale au fost diagnosticate ca fiind afectate de o maladie infecţioasă, contagioasă şi fără posibilităţi de tratament pe plan local. Să presupunem până la proba contrarie că acest diagnostic este real şi pus cu profesionalism.

caii 03

Dacă aceste animale erau aşa de bolnave, legislaţia spune că transportul lor se realizează în condiţii speciale, fără a exista riscul de a contamina mediul înconjurător sau de a contribui la răspândirea microbilor, viruşilor etc. în mediul pe unde se realizează transportul. Din câte am văzut, chiar şoverul care executa transportul într-un camion dotat total necorespunzător pentru efectuarea acestor categorii de transporturi era direct expus la contaminare, întrucât sărmanul om nu a fost informat corect asupra riscurilor la care se expune şi nici nu i s-au asigurat măsurile de protecţie pe care ar fi trebuit să le ia. Când te gândeşti că acest om poate are familie şi când vine acasă de la lucru îşi îmbrăţişează cu drag copii asigurându-le transmiterea a te miri ce boli cauzate de ignoranţa unor nemernici de oameni care din lipsa lor de profesionalism se transformă în călăii noştri.

Tot surprinzător mi se pare acea decizie luată tot de instituţii abilitate ale statului populate cu aceiaşi nemernici de funcţianari ca aceste animale foarte bolnave să fie sacrificate într-un abator destinat sacrificării animalelor pentru consum alimentar uman? Oare prin această decizie luată de către oameni fără pregătirea corespunzătoare nu ar fi amplificat şi mai mult criza generată de diagnosticul pus acestor animale, respectiv pe lângă suferinţa nefericitelor cabaline, nu ar fi fost pusă în pericol sănătatea lucrătorilor din abator, protecţia sanitar veterinară a instalaţiilor tehnologice din acest abator şi în final sănătatea oamenilor?

caii 04

Ridic foarte serios această problemă pentru că avem unităţi specializate pentru sacrificarea şi denocivizarea animalelor afectate de boli incurabile (unităţi gen PROTAN). Cred că cei care au gândit şi luat acestă decizie ar trebui DEMIŞI imediat nu numai pentru incompetenţă dar şi pentru tentativă de atac la sănătatea umană. Menţionez că această decizie reprezintă o gravă infracţiune pedepsită atât de legea protecţiei mediului, de legea sănătăţii publice şi de codul penal cu ani foarte mulţi de închisoare. Imaginaţi-vă că dacă numai tentativa pentru punerea în pericol a sănătăţii umane se pedepseşte foarte aspru, dar acest fapt premeditat care a fost luat în mod public, cum ar trebui pedepsit?

Este surprinzător cine ar fi putut lua şi totodată da asemenea decizii de transport în condiţii total improprii a unor animale foarte bolnave pe un traseu foarte lung, care străbate zone intens populate, în care există şi numeroase animale domestice care sunt crescute cu mari sacrificii de către agricultori/zootehnişti aflaţi la pragul sărăciei. Cine ar putea lua decizii pentru sacrificarea de animale sălbatice foarte bolnave în abatoare unde legislaţia sanitar veterinară interzice şi sancţionează foarte grav asemenea acte. Această decizie nu putea fi luată decât într-o instituţie abilitată a statului populată cu nişte criminali de salariaţi bine plătiţi de către noi, contribuabilii.

Aceste probleme care sunt foarte importante pentru protecţia sănătăţii noastre nu a fost sesizate de nici un comentator care solicita solidarizarea noastră pentru a scăpa aceste animale de la masacru. Oare nu ne mai interesează propria sănătate pe care încercăm să o apărăm cu greu în aceste zile? Nu cred. Cred că aici am avut ocazia să ne arătăm totala noastră lipsă de educaţie de la mic la mare, de la politician la intelectual, de la omul de rând la activiştii în domeniul protecţiei animalelor. Toţi suntem o spoială, care acţionăm instinctual şi emoţional, lăsând gura să vorbeasă fără noi, care ne străduim să rostim cuvinte frumoase mai ales în limbi de largă circulaţie internaţională şi care vrem să impresionăm cititorul cu intelectualismul nostru. Este foarte trist că nu vedem pădure de copaci, sau mai precis nu ştim să dăm importanţa care se cuvine acţiunilor pe care le întreprindem. Regretabil este şi faptul că mulţi dintre noi se vor lăuda mâine că ia uitete omule, EU dacă nu puneam problema acestui masacru, el nu ar fi fost stopat. Repet, problema aşa cum a fost pusă şi parţial soluţionată este total greşită, împotriva legii, dar şi mai mult, împotriva propriei noastre sănătăţi şi siguranţe alimentare.

caii 05

O altă problemă care se ridică este legată de modul de cazare chiar şi temporală a acestor animale foarte bolnave într-o fermă care nu a fost pregătită pentru acest eveniment. Dacă boala acestor animale se răspândeşte în zonă şi la alte animale care astăzi sunt sănătoase? Dacă în urma acestei decizii apar epidemii la animalele domestice din zonă care presupun teoriei domnului fost ministru al agriculturii Gheorghe Flutur eutanasierea totală a lor, fără despăgubiri sau compensări reale aşa cum s-a procedat când am avut aşa-zisa gripă aviară? Dacă aceste boli se transmit şi la oameni şi ne vom trezi cu o pandemie în tot spaţiu estic al Câmpiei Române? Dacă în urma acestei pandemii îi vom pierde pe unii dintre cei mai apropiaţi nouă pentru că în loc de specialişti politicul ne-a cadorisit cu toate ciurucurile umane ale societăţii româneşti?

Atunci fiţi siguri că EU, Mircea Vintilescu vă voi chema să ne solidarizăm mult mai bine pentru a pedepsi aşa cum se cuvine pe toţi aceşti incompetenţi care ne mobilează instituţiile şi ne aduc numai nenorociri. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat încă, vă rog pe toţi care am subscris la această cauză să mergem mai departe cu demersul nostru, dar într-o nouă formulă, de cetăţeni educaţi, care vrem cu adevărat să soluţionăm o problemă gravă, nu numai să o ducem până la un punct, de unde să o abandonăm. Ştiu că este foarte greu ceea ce vă solicit, dar mai ştiu că acest lucru este foarte necesar şi nu poate fi amânat.

caii 06

Adevăratul câştig din această problemă greşit gestionată de către noi este că putem face ceva când suntem uniţi, când ne propunem să reacţionăm la decizii aberante, când ştim să manifestăm pentru o anumită cauză. Acest demers a demonstrat că politicului şi administraţiei politizate îi este frică de societatea civilă organizată, că de azi începând trebuie să ţină seama de opiniile noastre, că România nu mai poate fi la cheremul neaveniţilor. Iată un motiv în plus de a dezvolta pe media electronică şi nu numai spiritul de solidaritate şi de acţiune. Numai din acest punct de vedere mă consider foarte bucuros pentru ceea ce s-a întâmplat până acum. Sper ca alături de mine toţi bunii cetăţeni ai acestei ţări să fie foarte bucuroşi dacă ne vom continua demersul pentru a sancţiona aşa cum o cere legea pe toţi cei care s-au făcut vinovaţi de această situaţie, dar şi mai mul, de a reuşi să impunem autorităţilor statului să rezolve problema cailor semisălbăticiţi din Delta Dunării aşa cum o cer toate reglementările legislative naţionale, europene şi internaţionale.

Dacă vom reuşi şi nu ne stă nimic împotrivă ca să reuşim, atunci, acel logo al Mişcării Euro-Civice Române care statuează că SOCIETATEA CIVILĂ ESTE PRIMA PUTERE ÎN STAT poate fi considerat ca un adevăr care va sta la baza unei noi construcţii pentru o Românie modernă şi cu adevărat europeană. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Mircea Vintilescu

Corupţia

coruptia 01 

Corupţia reprezintă un efect al unor multitudini de cauze. Cam de prin anii 1995 se vorbeşte şi se vorbeşte, se fac programe electorale, se câştigă voturi în alegeri pentru propuneri de combatere a corupţiei, se înfiinţează instituţii ale statului (peste cele existente) care au o armată de angajaţi foarte bine plătiţi etc., dar nimic din eforturile acestea DECLARATIVE nu diminuează acest flagel. De ce oare?! Pentru că toţi cei responsabili cu estomparea acestui fenomen nu doresc să umble la cauzele care generează corupţia.

Mai mult, în aceste circumstanţe, noi, cetăţenii acestei ţări acceptăm şi/sau tolerăm fenomenul de corupţie ca mijloc de a ne descurca şi de a supravieţui.

coruptia 02

În România, corupţia este un fenomen promovat cu mare grijă de toate formaţiunile politice, este încurajată permanent şi perfecţionată de la o zi la alta. Cum poţi combate corupţia sau amplificarea ei când unii cetăţeni acceptă să vândă votul, iar cei care văd acest lucru se fac că nu observă?! Cum poţi inhiba acest fenomen când fiecare post politic este cumpărat cu bani grei, când preţul este stabilit de mai marii conducători ai partidelor politice, când orice post în justiţie se cumpără?!

Îmi aduc aminte cum un prieten compara şpaga din timpurile comuniste cu şpaga de astăzi. Atunci, pentru o "pilă" era necesar un telefon care costa 25 de bani. Astăzi şpaga depăşeşete un salariu pentru mici fleacuri pe care tu, ca cetăţean, le meriţi cu adevărat. Mă tem că prin modul cum punem problema aceasta arzătoare ne apropiem de DEMAGOGIE.

coruptia 03

A lupta împotriva corupţiei trebuie ca TU CETĂŢEAN AL ACESTEI ŢĂRI să te instruieşti, să ştii pe derost din CONSTITUŢIE ce drepturi, ce libertăţi şi ce îndatoriri ai.

Avem peste câteva mii de ONG-uri care au fraternizat cu guvernul, care promovează mascat tot ce este mai josnic în domeniul corupţiei şi care vin cu nonşalanţă să se prezinte ca luptători în războiul cu mafia şi corupţia. Noi tăcem şi mai mult, îi acceptăm.

coruptia 04

Tolerăm cu mult stoicism procesul de pauperizare al cetăţeanului prin tot felul de legi date de guvern şi iar tăcem. Tolerăm impostori în funcţii de maximă imporanţă în ierarhiile statului şi iar tăcem. Acceptăm mall-praxisul în toate domeniile profesionale şi iar tăcem etc. Corupţia poate fi inhibată numai atunci când cetăţenii ţării au un grad de educaţie civică real şi nu declarativ, când reuşim să ne solidarizăm pentru apărarea unor principii de drept şi nu ne ascundem după perdele de frica unor eventuale repercursiuni. Pun rămăşag că peste 90% din populaţia României nu cunoaşte nimic din Constituţia României, dar vorbesc despre încălcări de drepturi sau libertăţi. Aşa nu mai merge. Întâi trebuie să declanşăm procesul de educare a noastră în spiritul crezului cetăţenesc. Vă doresc o lectură plăcută a Constituţiei.

Mircea Vintilescu

Ciubuc asurzitor pe disconfortul bucureşteanului

"Zone Arena va continua să funcţioneze, în ciuda avertismentelor autorităţilor, care susţin că investiţia nu este autorizată, în timp ce proprietarul acesteia, Dorian Ciubuc, afirmă că a cerut documentele şi că le aşteaptă, iar evenimentele deja programate se vor desfăşura, însă cu restricţii." (sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/Imobiliare/155789/Se-inchide-sau-nu-Zone-Arena.html)

-arena01

Supunem atenţiei cetăţenilor din Bucureşti din orice zonă a capitalei, următorul mesaj primit pe mail-ul Mişcării Euro-Civice Române. Situaţia prezentată  mai jos de locuitorii cartierului Floreasca din Bucureşti se repetă în diferite zone ale capitalei, iar impactul este devastator asupra sănătăţii şi confortului cetăţenilor afectaţi direct şi/sau indirect.

De un an de zile în cartierul Floreasca pe Barbu Văcărescu 164 D, SC Arena Invest SRL a amenajat o scenă, organizând un spaţiu pe care îl închiriază organizatorilor de concerte, fără să aibă locuri de parcare, toalete publice, motiv pentru care străzile cartierului Floreasca sunt invadate de maşini iar curţile devin WC-uri publice. Acest spaţiu fiind deschis fără nici un fel de protecţie fonică, la fiecare eveniment concertistic este tulburată liniştea publică concomitent cu generarea unui disconfort al populaţiei din zonă, prin depăşirea limitelor admisibile de zgomot, mai ales în perioadele nocturne, conform măsurătorilor sonometrice efectuate de Direcţia de Inspecţie şi Control din cadrul Primăriei Mun. Bucureşti.

S-au făcut nenumărate sesizări la instituţiile statului: Primăria Mun. Bucureşti, Primăria Sectorului 2, Garda Naţională de Mediu, Poliţia Comunitară, care invocă în mod nejustificat lipsa unei legislaţii, dau vina unii pe alţii, dându-se impresia unei complicităţi colective faţă de incapacitatea de a gestiona probleme legate de tulburarea liniştii publice. (Legea 61/1991; Legea 265/2006).

Această situaţie a culminat în data de 21-22 mai 2011 între orele 20 şi 5 dimineaţa în locaţia denumită "ZONE ARENA" unde a avut loc o ANIVERSARE PRIVATĂ (o petrecere), pe scenă utilizându-se sonorizarea specifică desfăşurării concertelor, staţii de amplificare, boxe, microfoane, care au obligat locuitorii din zonă să apeleze de mai multe ori serviciul de urgenţă 112. Echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au venit la locaţia sus amintită în repetate rânduri, au constatat veridicitatea celor reclamate de proprietarii şi locuitorii din zonă, au întocmit procese verbale şi au sacţionat contravenţional persoana care s-a auto-declarat organizator şi şi-a asumat consecinţele disconfortului reclamat, fără să ia însă nici o măsură pentru a diminua zgomotul produs, exprimându-şi un dispreţ total faţă de instituţii şi cetăţeni.

La solicitările celor din cartierul Floreasca de a se exercita autoritatea pentru a determina ca acele persoane fizice să înceteze să producă atât de mult zgomot în  timpul nopţii, cei care s-au deplasat la faţa locului în urma numeroaselor apeluri la 112 au invocat în mod nelegal că este o proprietate privată şi nu pot interveni autoritar. Prin această atitudine, autorităţile abilitate ale statului au demonstrat încă o dată că nu cunosc Constituţia României, invocând articolele unei legislaţii imaginare, pentru a-şi justifica complicitatea cu autorii agresorilor fonici ai populaţiei. Din moment ce în acest loc îşi desfăşoară activitatea societatea comercială SC ARENA INVEST SRL, de ce se invocă proprietatea privată? (Art. 44 alin. 7 - Constituţia României).

Subliniem faptul că până la această oră nu au fost montate  PANOURI FONOABSORBANTE impuse cu titlu obligatoriu prin Autorizaţia de Construire nr. 781/38V din 07.09.2010.

-arena04 -arena03

Menţionăm că agentul economic SC ARENA INVEST SRL a fost somat de mai multe ori  (adresa nr. 18/312/2/15.02.2011 emisă de Primăria Municipiului Bucureşti) care arată că "până la luarea măsurilor tehnico-organizatorice ce se impun, să nu mai desfăşoare activităţi ce pot produce disconfort fonic, în caz contrar considerând că a parcurs toate etapele legale, va proceda la sancţionarea contravenţională şi suspendarea activităţii." Această menţiune făcută în scris de către Primăria Municipiului Bucureşti se constată că are doar caracter declarativ, pentru a inhiba revolta locuitorilor din zonă. În fapt, organele de specialitate din subordinea autorităţii publice locale nu a întreprins nimic în acest domeniu şi chiar s-a solidarizat cu autorul disconfortului, chiar şi în condiţiile în care deţinătorul acestui spaţiu promovează reclame agresive privind susţinerea în data de 30 mai 2011 a concertului extraordinar al formaţiei Roxette şi în 9 iunie 2011 a concertului formaţiei Scorpions.

Încă o dată subliniem că situaţia semnalată durează de un an de zile, că până la obţinerea autorizării în data de 07.09.2010 a funcţionat ILEGAL sfidând dreptul cetăţenilor de a fi respectaţi şi de a putea trăi demn  într-un mediu de viaţă sănătos şi încălcând ca agent economic toate prevederile legale privind amenajarea spaţiului pentru organizarea de concerte în aer liber, precum şi normele de convieţuire socială, de ordine şi linişte publică.

Răspunsul Mişcării Euro-Civice Române transmis prin mail şi supus atenţiei Dumneavoastră a fost următorul:

Referitor la adresa Dvs. prin care ne informaţi despre disconfortul generat în seara dintre zilele de 21-22  mai 2011 între orele 20 pm-5 am, de acea petrecere aniversară privată care s-a desfăşurat pe amplasamentul Zone Arena din cartierul Floreasca, Bd. Barbu Văcărescu nr. 164 D, vă comunicăm următoarele:

  • Organismele neguvernamentale nu au atribuţii legale privind sistemul de reglementare a problemelor de poluare sonoră şi a altor categorii de disconforturi, invocate de Dvs.
  • Consultanţa privind unele probleme de legislaţie pe care le pot efectua ONG-urile are caracter consultativ şi informativ.
  • Referitor la soluţionarea total necorespunzătoare a problemelor de disconfort fonic de către Primăria Mun. Bucureşti, Primăria Sectorului 2, Agenţia Regională de Protecţia Mediului Bucureşti şi Garda Naţională de Mediu, Asociaţia Profesioniştilor în Protecţia Mediului s-a implicat în responsabilizarea acestor factori decidenţi privind reglementarea desfăşurării activităţilor în Zone Arena, indicând şi unele măsuri pe care cetăţenii afectaţi de disconfort ar trebui să le întreprindă alături de noi.
  • Am constatat cu regret că implicarea Dvs. nu a fost pe măsura aşteptărilor noastre, astfel încât să putem acţiona împreună pentru eliminarea disfuncţionalităţilor semnalate. 
  • Fără sprijinul total al Dvs., demersurile noastre în contextul dispreţului pe care îl manifestă autorităţile abilitate ale statului faţă de cetăţean este puţin semnificativ.
  • Regretăm că avertismentul făcut de Asociaţia Profesioniştilor în Protecţia Mediului către Primăria Mun. Bucureşti, prin adresa din luna martie 2011 nu s-a materializat corespunzător formulelor explicite din acea corespondenţă, diminuându-ne prin aceasta posibilităţile de intervenţie pe care APPM le poate exercita asupra Primăriei Mun. Bucureşti, Primăriei Sectorului 2, Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Bucureşti şi Gărzii Naţionale de Mediu.
  • Ca organism al Societăţii Civile, APPM şi-a propus să monitorizeze, conform ultimei adrese de răspuns a Primăriei Mun. Bucureşti, toate măsurile care urmează a fi întreprinse pentru reglementarea problemelor reclamate de Dvs.

-arena02-arena05 

În vederea implicării noastre în soluţionarea disfuncţionalităţii semnalate, în condiţiile în care titularul de activitate din Zone Arena manifestă un total dispreţ faţă de instituţiile abilitate ale statului şi faţă de Societatea Civilă, atitudine care este fie tolerată fie susţinută de instituţiile statului nominalizate anterior, procedând la agresarea cu bună ştiinţă a populaţiei din zonă, atât prin evenimentul semnalat de Dvs. în perioada 21-22 mai 2011, cât şi prin reclama pe care o realizează într-o formulă agresivă, privitor la Concertul pe care urmează să-l susţină în data de 30 mai 2011 formaţia Roxette şi la o dată ulterioară formaţia Scorpions, vă sugerăm să derulaţi împreună cu noi următoarele acţiuni:

1. La solicitarea APPM, Mişcarea Euro-Civică Română vă pune la dispoziţie pagina (http://www.facebook.com/miscareaeurocivicaromana) şi grupul Mişcării Euro-Civice Române (http://www.facebook.com/home.php?sk=group_122656924479308) de pe Facebook, unde vă rugăm ca fiecare semnatar al Apelului pentru normalitate şi combaterea zgomotului în cartierul Floreasca să îi solicite în mod ultimativ Primarului General al Mun. Bucureşti, Primarului Sectorului 2, să oblige instituţiile din subordine să aplice corespunzător prevederile legii Protecţiei Mediului pentru a împiedica desfăşurarea acestui concert pe locaţia din Zone Arena care se realizează în afara tuturor prevederilor legale.

2. Vă recomandăm ca împreună cu noi, în fiecare zi până la data de 30 mai 2011 să transmiteţi pe adresa de e-mail a Mun. Bucureşti şi a Primarului General Sorin Oprescu protestul Dvs. privitor la neimplicarea Autorităţii Administraţiei Publice Locale în soluţionarea acestei probleme, specificându-le că protestul Dvs. a devenit o problemă publică, dezbătută în media electronică şi care va avea ca finalitate în condiţiile de neimplicare boicotarea candidaturilor la viitoarele alegeri locale.

În condiţiile în care consideraţi oportun această formă de colaborare, putem acţiona împreună. Pentru aceasta, aşteptăm de îndată răspunsul dvs. concomitent cu asigurarea unei modalităţi eficiente de vizualizare a listelor cu semnăturile persoanelor solidarizate la această cauză, în sensul de a fi lizibile şi prezentate într-o formulă ordonată.

Mişcarea Euro-Civică Română

Din ciclul "Babilonia românească" – Constituţia României

Dreptul la învăţătură

@pisica

NU TE POŢI NUMI CETĂŢEAN DACĂ NU CUNOŞTI DREPTURILE, LIBERTĂŢILE ŞI ÎNDATORIRILE PE CARE LE CONFERĂ CONSTITUŢIA STATULUI SAU UNIUNII ÎN CARE TRĂIEŞTI.

Dacă această afirmaţie este adevărată, pentru cei peste 99% de oameni din România care nu au citit măcar Constituţia nu zic să o fi învăţat, ce atribuţii, calităţi sau denumire le putem da?

În aceste condiţii trăim într-o ignoranţă specifică primitivismului şi după cum se vede, ne place. Vrem să fim europeni şi vorbim cu mult patos de acele drepturi ale câinilor vagabonzi pe care nici nu le cunoaştem, dar nu vorbim de drepturile noastre cetăţeneşti, de obligaţiile noastre care au fost date uitării, dar comentăm din zi şi până în seară despre ce se face sau nu se face în România.

Comportamentul nostru de turmă semi-intelectuală îl găsim peste tot, pe stradă, în Parlament, la serviciu, când facem greve, în zilele de sărbătoare, la biserică etc., acesta fiind însoţit şi de mult aşteptatele behăituri.

Constat că INSTINCTUAL STĂM FOARTE BINE, RĂU STĂM CU EDUCAŢIA CETĂŢENEASCĂ care presupune instruire, implicare şi reacţii. Dacă Mişcarea Euro-Civică Română nu poate realiza deşteptarea românilor şi probabil nu numai a lor, poate că după alinierea Sistemului Solar cu centrul galactic vom înţelege că aşa nu se mai poate continua.

013

Art. 32. - (1). Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

(2). Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

(3). Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.

(4). Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

(5). Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

education

Referitor la alin. (4) pot să vă informez că învăţământul superior de stat nu respectă acest articol după cum urmează:

  • la înscriere pentru a susţine examenul de admitere se percep taxe;
  • mai mult de 70% din locurile unui ciclu de învăţământ sunt cu taxă de şcolarizare anuală şi nu gratuite;
  • pentru susţinerea lucrării de licenţă se percep taxe;
  • la înscrierea pentru cursurile de master, candidaţii plătesc taxe;
  • masteranzii în proporţie de 80% plătesc taxe de şcolarizare;
  • pentru susţinerea lucrării de disertaţie masteranzii plătesc taxe;
  • la înscrierea pentru doctorat se percep taxe în instituţiile de învăţământ de stat;
  • pentru perioada de doctorat se percep taxe;
  • susţinerea tezei de doctorat este condiţionată de plata unor taxe foarte mari, iar exemplele pot continua.

 011 010

Prin acest sistem învăţământul superior de stat face o concurenţă neloială învăţământului superior privat. Interesant este că banii colectaţi din taxe nu ajung la bugetul de stat, ci sub lozinca autonomiei universitare sunt utilizaţi în scopuri care nici până astăzi nu sunt publice. Unităţile de învăţământ superior de stat primesc de la bugetul de stat, deci şi din contribuţia mea, fonduri anuale substanţiale pentru desfăşurarea activităţii (pentru salarii, procurarea de material didactic, pentru dezvoltare etc.), iar învăţământul superior privat nu primeşte nimic.

Toţi miniştrii învăţământului inclusiv pseudoministrul actual, au încălcat prevederile alin. (4) când au aprobat desfăşurarea învăţământului cu plată în instituţiile de învăţământ superior de stat. Ei se prezintă în faţa noastră ca fiind curaţi ca lacrima, iar noi, cei care sponsorizăm şcolarizarea copiilor noştri, după ce că sărăcim, îi mai şi tolerăm să se prezinte pe ecranele televizoarelor ca buni analişti care comentează fie ce face puterea, fie ce face opoziţia. Poate că AŞA NE TREBUIE.

Avem însă instituţii ale statului (plătite de noi, contribuabilii) care veghează să nu se facă concurenţă neloială. Salariaţii acestor unităţi se fac că nu văd nimic de peste 20 de ani. Curtea Constituţională nu are nici o reacţie la ce se întâmplă. Avocatul Poporului tace mâlc. Preşedintele, garantul Constituţiei, afirmă că învăţământul superior românesc SCOATE TÂMPIŢI de pe băncile facultăţilor dar nu specifică dacă sunt facultăţi de stat sau private, tolerând cu bună ştiinţă încălcarea prevederilor constituţionale.

Great-average-small people

Noi ne comportăm ca personajul principal din balada MIORIŢA, adică aşteptăm dezastrul nostru financiar şi cetăţenesc. Eu îmi bat capul în zadar şi fac precum acea oaie care în ultimul timp nu-i mai plăcea iarba, dar gura nu-i tăcea. Este uimitor cum se potrivesc lucrurile în sens negativ. Dar trebuie să ne întrebăm: ESTE BINE SĂ FIM PĂRTAŞI ŞI TĂINUITORI LA AUTODISTRUGEREA NOASTRĂ?

weisser_pfau

TRATAMENT ÎMPOTRIVA PESIMISMULUI. Este recomandat, când ne aflăm în momente ceva mai dificile, să ne reamintim, dar să şi înţelegem la adevărata valoare, câteva dintre pildele rostite de Isus pe muntele Măslinilor în JOIA MARE: "CERE ŞI ŢI SE VA DA" apoi "BATE ŞI ŢI SE VA DESCHIDE". Dacă înţelegi, la adevărata valoare, aceste îndemnuri, vei constata că nimic nu este pierdut, că dacă VREI să realizezi ceva POŢI realiza, căci stă în puterea TA să faci schimbări semnificative şi remarcabile atât în viaţa TA, cât şi în comportamentul TĂU sau al celor din apropierea TA. Este momentul ca după 2000 de ani să încercăm să dăm viaţă acestor înţelepciuni comportamentale şi să ne hrănim cu mai mult optimism.

SUCCES!!!

Mircea Vintilescu

Lecţia 16 – Program = Software

Ce este un "software"

Software, cunoscut şi sub numele de program sau aplicaţie, reprezintă instrucţiunile de operare pentru o aplicaţie anume. Procesoarele computerului (CPUs) urmează aceste instrucţiuni. Ele includ pachete de programe folosite pentru editare grafică, procesare de texte, bază de date, jocuri şi altele. Software trebuie scris pentru un anumit sistem de operare (OS) cum ar fi Windows, Mac OS şi Linux.

 aaabbb

Pachetele Office – Reprezintă o colecţie de programe puternice destinate afacerilor dar şi folosirii personale. Pachetele de acest gen permit utilizatorilor să creeze şi să schimbe informaţiile prin baze de date, foi de calcul, procesoare de texte, dar şi prin alte aplicaţii. Microsoft Office (versiunile 2003 şi 2007) este pachetul cel mai utilizat. Mai sunt şi alte programe precum Corel şi Open Office. Majoritatea programelor office conţin următoarele patru tipuri de programe:

ccc

  • Procesare texte – Un program pe calculator destinat să înlocuiască maşina de scris. Procesorul de texte poate crea, edita, imprima şi stoca documentele.
  • Procesare tabele (foi de calcul) – Un program pe calculator care permite utilizatorului să introducă date numerice sau texte în foi tabelare cu rânduri şi coloane. Aceste cifre pot fi calculate cu ajutorul formulelor.
  • Program de prezentare – Un program folosit pentru a crea prezentări la proiector, de obicei sub formă de “slide show”.
  • Program de e-mail – Un program pe calculator folosit de utilizatori pentru a crea, transmite, citi şi stoca mesajele de e-mail.
  • Alte programe specifice care conţin programe de bază de date.

Procesoare gratuite de texte

Notepad

0102 

Programul Notepad este gratuit şi este inclus în fiecare versiune a Microsoft Windows. Este cel mai rapid şi mai uşor mod de a scrie note simple. Pentru deschiderea Notepad procedaţi astfel:

  • Click pe Start.
  • Click pe All Programs.
  • Click pe Accessories.
  • Click pe Notepad.

Instrucţiuni pentru Notepad:

  • Pentru deschiderea unui document Notepad, daţi click pe File (bara de meniu) şi apoi pe New. Dacă aveţi deja deschis un document pe Notepad, atunci când daţi click pe New programul vă întreabă dacă doriţi să salvaţi documentul curent.
  • Pentru a deschide un document salvat deja, daţi click pe File şi apoi pe Open. Se deschide o fereastră unde căutaţi fişierul salvat în calculator. Notepad poate deschide orice tip de document text cu extensia (.txt, .doc etc.).
  • Ca să salvaţi un document cu Notepad, daţi click pe File, apoi pe Save sau pe Save As. Se deschide o fereastră unde veţi completa denumirea fişierului şi calea unde va fi salvat acesta.
  • Ca să schimbaţi dimensiunea foii, marginile şi alte formatări daţi click pe File apoi pe Page Setup.
  • Ca să imprimaţi la imprimantă daţi click pe File şi apoi pe Print.
  • Ca să ieşiţi din Notepad daţi click pe File şi apoi pe Exit. Notepad vă cere să salvaţi documentul curent, dacă nu aţi făcut-o deja.

Wordpad

04

Programul Wordpad este gratuit şi este inclus în fiecare versiune a Microsoft Windows. Este cel mai rapid şi mai uşor mod de a scrie documente mai complicate. Pentru deschiderea Wordpad procedaţi astfel:

  • Click pe Start.
  • Click pe All Programs.
  • Click pe Accessories.
  • Click pe Wordpad.

Instrucţiuni pentru Wordpad:

  • Cele mai importante comenzi cum ar fi Save-salvează, Open-deschide document salvat, New-deschide document nou, Print-imprimă la imprimantă şi Find-găseşte sunt pe bara standard sub formă de icoane, care pot fi accesate prin click, fără a mai intra în meniu.
  • Scrieţi textul ca şi la programul Notepad. Apoi adăugaţi formatarea, culoarea şi pozele.
  • Puteţi folosi linia (rigla) se sus pentru a defini marginile textului. Mutaţi cursorul riglei ca să definiţi lăţimea documentului.
  • Adăugaţi data şi ora pe document. Click pe Insert, apoi pe Date and Time şi selectaţi formatul de dată şi timp dorit. Atenţie la folosirea fonturilor (caligrafiei). Cel mai inteligent este să nu folosiţi fonturi sofisticate. Cele mai populare fonturi sunt Verdana, Courier, Arial şi Times New Roman.
  • O utilitate folositoare înainte de a imprima documentul este facilitatea Print Preview. Vă ajută să vizualizaţi documentul dând click pe File şi apoi pe Print Preview.
  • Salvaţi documentul la perioade regulate de timp. Pentru ca să salvaţi documentul daţi click pe File, apoi pe Save sau pe Save As. Se deschide o fereastră unde trebuie să daţi un număr fişierului şi să alegeţi calea unde va fi salvat fişierul.
  • Ca să deschideţi un document nou în Wordpad, daţi click pe File şi apoi pe New. Când daţi click pe New, puteţi alege trei formate de text: Word Document, Rich Text Document şi Text Document. Formatele Word Document şi Rich Text Document vă permit adăugarea de poze, sau culori la text, pe când formatul Text Document este numai pentru text, ca şi în Notepad.
  • Puteţi adăuga imagini pe pagină dând click pe Insert şi apoi pe Object. Selectaţi Create from File ca să introduceţi o poză din calculatorul personal. Daţi click pe Browse ca să specificaţi locaţia.
  • Selectaţi fonturile dând click pe Format şi apoi pe Font.

Documente şi foi de calcul Google

Documente şi foi de calcul Google este un procesor de texte şi foi de calcul gratuit pe web. Necesită un cont Google care este gratuit şi pe care-l obţineţi prima dată când vizitaţi pagina.

  • Procesor de texte, cu verificare scriere şi alte facilităţi.
  • Se pot încărca documente Word, OpenOffice, RTF, HTML sau fişiere text.
  • Se pot descărca documente pe desktop cum ar fi fişiere Word sau PDF.
  • Puteţi invita alţi utilizatori să aibă acces la documente cu ajutorul adresei de e-mail.
  • Puteţi edita documente online cu orice utilizator doriţi.
  • Puteţi publica documente online care pot fi publice sau accesibile către utilizatori aleşi.
Mona Bernhardt-Lörinczi

Lecţia 15 - Calculatorul, noţiuni de bază

computer 01 computer 00

Vă întrebaţi poate ce face un calculator personal (PC). Ei bine, multe. Poate înlocui agenda personală, caietul cu adrese, cartea de telefoane, calendarul, caietul de notiţe, hârtiile, dosarele, bibliorafturile etc. Puteţi folosi computerul personal ca să vă uitaţi la TV sau să vedeţi filme pe DVD, puteţi asculta muzică sau emisiuni la radio, puteţi aranja fotografii în albume virtuale, puteţi transmite şi primi corespondenţă electronică şi puteţi chiar să sunaţi prietenii oriunde în lume. Înainte de a vedea cum, să comparăm diferitele părţi ale unui computer personal cu echipamentele din viaţa reală, existente într-un birou.

CPU (Unitatea centrală de procesare) = CREIERUL

CPU-05   =    brain1

Unitatea centrală de procesare (CPU) reprezintă creierul calculatorului. Nu este la fel de rapid sau de puternic precum creierul uman, dar face lucruri pe care creierul uman nu le poate face. Procesează pe nerăsuflate milioane de instrucţiuni pe secundă, în mod constant şi corect şi îşi aduce aminte de rezultate. În acest sens, computerul este un fel de maşină prostuţă. Procesează toate aceste informaţii, însă nu are habar ce înseamnă toate aceste informaţii. Cum arată acest tip de “creier” vedeţi mai jos. Cei doi mari producători de CPUs sunt Intel şi Advanced Micro Devices (AMD). Ambii producători fac circuite integrate (cipuri) excelente şi performante. Majoritatea computerelor din zilele noastre sunt echipate cu dual core CPUs. Un procesor dual core CPU se referă la acel CPU care include două procesoare complete într-un singur circuit integrat (cip). Procesoarele dual core reprezintă de fapt două “creiere” complete, în loc de unul singur. Gândesc mai bine două capete în loc de unul? În cazul de faţă, categoric da. În special pentru cei care lucrează mult cu aplicaţii video sau cu jocuri pe calculator. Aveţi nevoie de un dual core CPU ca să lucraţi la calculator? Nu, probabil că nu aveţi nevoie. Totul depinde de ce faceţi şi la ce folosiţi calculatorul.

CPU-01  CPU-02

 CPU-03  CPU-04

RAM (Memoria) = BIROUL

RAM-01    =    DESK

Memoria (RAM) se referă la stocarea de date care pot fi accesate în orice ordine sau la întâmplare. RAM într-un computer înseamnă memoria principală sau spaţiul de lucru şi este folosită pentru afişarea datelor şi pentru lucrul cu baza de date… ca un fel de birou. Acest tip de memorie arată ca nişte benzi şi au dimensiunea unor lame de gumă de mestecat. Majoritatea calculatoarelor personale au sloturi pentru adăugarea sau pentru înlocuirea memoriilor (RAM). Memoriile (RAM) pot fi pentru citire sau pentru scriere. Memoria (RAM) este ştearsă când se închide computerul, similar cu ordinea de pe biroul personal.

De ce memorie RAM aveţi nevoie? După CPU, RAM este cel mai important factor pentru performanţa calculatorului. Dacă aveţi un sistem de operare Windows XP, Microsoft recomandă un minim de 128MB (megabytes). Nu este tocmai suficient pentru Windows XP. Pentru o performanţă optimă cu aplicaţii standard desktop, se recomandă 512MB. Dacă aveţi un sistem de operare Windows 95/98 (ceea ce nu recomand) vă descurcaţi cu un minim de 128MB. Subliniez din nou, pentru cei care lucrează cu aplicaţii video sau cu jocuri pe calculator, memoria (RAM) necesară normală este 1-2GB (gigabytes).

CE ÎNSEAMNĂ BYTE?

Cea mai mică unitate de stocare memorie se numeşlte BIT. Un bit conţine fie UNU fie ZERO.

  • Opt bits reprezintă un BYTE. Destul spaţiu de stocare pentru o literă din alfabet.
  • 1.024 bytes reprezintă un KILOBYTE (KB) sau aproximativ o pagină de text.
  • 1.024 kilobytes reprezintă un MEGABYTE (MB) sau aproximativ 1.000 pagini de text.
  • 1.024 megabytes reprezintă un GIGABYTE (GB) sau aproximativ 1.000.000 pagini de text.

ALTE TIPURI DE MEMORII

  • ROM înseamnă Read Only Memory. Această memorie păstrează toate instrucţiiunile de bază ale unui computer pentru sarcini simple, cum ar fi să facă să apară pe monitor litera “X” prin apăsare pe tasta “X”. Memoria nu poate fi schimbată, aşadar închiderea curentului nu afectează calculatorul.
  • CMOS înseamnă Complementary-symmetry/Metal-Oxide Semiconductor! Sună ciudat, nu-i aşa? Nu te obosi să memorezi. Stochează informaţia despre sistemul calculatorului precum şi data şi ora. Ca şi RAM, memoria are nevoie de curent ca să lucreze, însă consumul este infim. O baterie mică alimentează aceste informaţii şi ea ţine 4-5 ani. Dacă bateria CMOS s-a descărcat, calculatorul s-ar putea să nu ruleze corect. Trebuie să înlocuieşti neapărat bateria şi probabil să reintroduci informaţiile privind sistemul.

HARD DRIVE = DULAPUL CU DOCUMENTE

    =    filling cabinet

Orice salvaţi pe calculator – documente, fotografii, filme, muzică, e-mail, programe şi altele – sunt compuse din una sau mai multe fişiere. Aceste fişiere, sunt întotdeauna grupate în dosare (folders) puse sub un director. Grupurile de dosare denumite sub-dosare (sub-folders) se regăsesc grupate întotdeauna sub un alt dosar (folder) – exact ca într-un dulap de documente. Acest aşa-numit “dulap” din computer se numeşte hard drive. Puteţi vedea cum sunt aşezate documentele pe hard drive în mai multe feluri. Prima metodă este să daţi click dreapta pe butonul START din stânga jos şi apoi click pe Explore.

START-Explore

Se deschide o fereastră ca un fel de diagramă-arbore ca în figura de mai jos. În stânga, selectat în roşu este dosarul (folder) (Windows). Sub el se află sub-dosarele aferente Windows. În dreapta sunt doar sub-dosarele.

Tree

Hard drive este o unitate de stocare permanentă. Se numeşte permanentă pentru că, diferit de RAM, datele rămân pe această unitate, chiar dacă închideţi calculatorul. Totuşi, se mai întâmplă ca acest hard drive să se strice. De aceea, trebuie întotdeauna să vă faceţi copii de siguranţă pentru datele importante. Această acţiune de numeşte back up. Interiorul unui hard drive este arătat mai jos.

HARD DRIVE-02

IMPRIMANTA MULTIFUNCŢIONALĂ = FAX + SCANNER + COPIATOR

 printer-01   =   fax machine  +  scannerprinter-copier

Există sute de modele de imprimante în prezent. Numai dacă nu aveţi nevoie de dispozitive separate, fax, scanner şi copiator, vă recomand o imprimantă multifuncţională.

TASTATURA = MAŞINA DE SCRIS

keyboard   =   typewriter

Tastatura în sine nu s-a schimbat în ultimii 100 de ani. Dacă v-aţi descurcat cu o maşină de scris, vă descurcaţi şi cu tastatura de la calculator.

MODEMUL = TELEFONUL

voice-fax modem-01   =   telephone

Cuvântul modem vine de la Modulator-Demodulator. Dispozitivul permite calculatorului să se conecteze la un alt calculator printr-o linie de telefon normală. De obicei nu puteţi folosi telefonul când calculatorul foloseşte linia telefonică (dial-up). Multă lume încă mai foloseşte conexiunea la Internet printr-un modem dial up deşi nu recomand această metodă. Majoritatea utilizatorilor accesează Internet prin cablu (high-speed broadband connection) sau prin Digital Subscriber Line (DSL). Cu acest tip de legătură vă puteţi bucura de toate facilităţile Internet. Serviciile DSL şi modem prin cablu sunt accesibile astăzi la preţuri extrem de competitive cu serviciul dial-up. Alte tipuri de modem-uri moderne:

voice-fax modem-02  voice-fax modem-03  voice-fax modem-04

Mona Bernhardt-Lörinczi