Obiectivele principale ale Mişcării Euro-Civice Române, care decurg din obiectivul principal

Pornind de la principiile fundamentale, considerăm că pentru atingerea obiectivului general, la nivelul actualei etape, este necesar să se abordeze concomitent mai multe segmente ale vieţii social-politice şi economice în care s-au identificat grave disfuncţionalităţi, respectiv de a formula obiectivele principale care vor sta la baza activităţii MIŞCĂRII EURO-CIVICE ROMÂNE.

Având în vedere că în cadrul unei societăţi în care majoritatea comunităţilor umane se află la limita pragului de sărăcie, în care perspectivele pe termen scurt şi mediu al modului de derulare actual al vieţii social-politice şi economice se va deteriora şi mai mult, iar nivelul de sărăcie al populaţiei va căpăta amprente acute şi cronice, considerăm că este greu de imaginat că se va putea realiza o conştientizare eficientă a populaţiei pentru implicarea ei responsabilă ca societate civilă în viaţa şi treburile comunităţilor umane, cât mai ales în determinarea factorilor decidenţi ai autorităţilor de orice natură pentru aplicarea unor măsuri corective în vederea redresării situaţiei actuale.

În prezent, priorităţile populaţiei atât din mediul urban, cât şi din mediul rural se axează pe asigurarea cu orice risc şi mijloace a elementelor necesare subzistenţei de la o zi la alta, în condiţiile în care şi gradul de şomaj creşte, starea de sănătate a populaţiei se deteriorează continuu, iar mijloacele materiale pentru combaterea acestor probleme la nivelul unei familii devin din ce în ce mai puţine şi mai limitate.

Putem caracteriza această situaţie ca pe o perioadă în care disperarea populaţiei pentru asigurarea minimului necesar al existenţei a atins valori alarmante, în care spiritul de neîncredere în valenţele statului social este generalizat, iar procesul de înstrăinare al membrilor comunităţii faţă de treburile şi problematicile obştei se manifestă în mod pregnant.

Toate aceste disfuncţionalităţi grave, la care se mai pot adăuga şi încă multe alte problematici specifice pentru fiecare tip de comunitate umană în parte, au condus la formularea următoarelor obiective principale:

Obiectivul principal nr. 1 = formularea de soluţii pentru eradicarea pe termen foarte scurt a sărăciei, concomitent cu asigurarea în ritm continuu a creşterii gradului de bunăstare al fiecărei familii în parte, indiferent din ce comunităţi umane face parte. Acest obiectiv vizează în primul rând toate familiile care în prezent trăiesc sub pragul de sărăcie, respectiv peste 35% din populaţia ţării şi reprezintă ţelul fundamental al tuturor acţiunilor pe care dorim să le promovăm cu prioritate la nivelul tuturor comunităţilor umane de pe teritoriul românesc. Timpul de derulare al acestui obiectiv principal va fi de 3 ani pentru toate familiile care în prezent trăiesc sub pragul de sărăcie şi de maximum 5 ani pentru eradicarea celorlalte forme de sărăcie identificate la nivelul familiilor din comunităţile umane care trăiesc pe teritoriul românesc. Finalizarea cu succes al acestui obiectiv principal, depinde în primul rând de modul cum va fi implicat conştient şi responsabil un număr cât mai mare al populaţiei în formularea obiectivelor derivate, a ţintelor şi programelor de acţiune, cât mai ales în procesul de luarea deciziilor care privesc bunul mers al societăţii şi/sau al comunităţilor umane din care fac parte.

Obiectivul principal nr. 2 = implicarea generaţiei tinere de a participa în mod conştient şi responsabil la toate dezbaterile publice care privesc formularea şi luarea deciziilor privitor la dezvoltarea şi bunul mers al comunităţilor umane din care fac parte. Obiectivul are în vedere dezvoltarea multiplă a programelor educaţionale a tinerei generaţii prin prisma principiilor dezvoltării şi utilizării durabile a tuturor resurselor de care dispune comunitatea umană respectivă, astfel ca implicarea şi integrarea tinerilor în comunitate să se amplifice continuu, atât în folosul lor, cât şi al binelui social. Timpul de derulare al acestui obiectiv va fi de 2 ani pentru formularea curriculelor şi a programelor de acţiune şi de maximum 3 ani pentru formarea grupelor specializate a participării tinerilor la viaţa comunităţii. Finalizarea cu succes al acestui obiectiv principal, este condiţionată de implicarea generaţiei mature în formarea atitudinilor civice în rândul tinerilor şi de încurajarea implicării lor în bunul mers al societăţii, astfel ca fiecare decizie adoptată să nu aducă atingeri sau să compromită atât capacitatea generaţiei tinere, cât şi a generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile aspiraţii şi necesităţi.

Obiectivul principal nr. 3 = identificarea şi evaluarea elementelor generate de riscurile naturale şi antropice la nivelul comunităţilor umane, care pot pune în pericol viaţa, sănătatea, bunurile materiale şi culturale ale individului şi colectivităţii, cu elaborarea de strategii pentru preîntâmpinarea dezastrelor, corelat cu promovarea celor mai eficiente măsuri pentru protecţia mediului înconjurător. Acest obiectiv îşi propune ca la nivelul comunităţilor umane să se identifice pe criterii ştiinţifice, împreună cu toţi factorii responsabili, dar mai ales cu implicarea conştientă a populaţiei, a tuturor categoriilor de riscuri care pot pune în pericol sau care pot ameninţa bunul mers al vieţii colectivităţii, concomitent cu elaborarea de strategii şi programe de acţiune care să asigure pregătirea şi/sau protecţia comunităţii pentru a acţiona eficient în vederea diminuării efectelor distructive, a pagubelor materiale, a protejării vieţii şi/sau elminării totale a factorilor perturbatori, în condiţiile în care se asigură o protecţie eficientă a tuturor componenţilor mediului înconjurător.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment