Climatologii vorbesc, politicienii picotesc

Sunt ferm convins că foarte mulţi români se bucură acum de zilele deosebit de însorite ale primăverii sfârşitului de aprilie. Mulţi cred că Dumnezeu ţine cu noi şi ne dăruieşte – poate în mod nemeritat – aceste zile deosebit de frumoase, cu temperaturi ale aerului care ies cu mult din mediile climatologice ale sezonului.
 
Poate mulţi dintre noi tratăm cu multă indiferenţă cam tot ce ne avertizează meteorologii și climatologii, respectiv că trăim în plină perioadă a unor schimbări climatice certe. La auzul unor asemenea ştiri, trecem pe alte canale căci nu vrem să ne punem întrebarea firească: ”Pe mine cu ce mă afectează acest lucru?”
0
În primul rând avem acest comportament pentru că nu ştim, dar nici nu suntem informaţi în mod concret ce înseamnă şi mai ales ce presupune acest termen: SCHIMBĂRI CLIMATICE. Avem un Minister al Mediului şi al Schimbărilor Climatice, care are în prezent ca principală preocupare ”metode de înnoire/preschimbare a parcului auto”. Cu aceste date ne informează cam ce urmează să se facă în următoarele luni ca urmare a efortului susţinut depus de ministrul nostru în cadrul guvernului.
 
Pe această temă se fac conferinţe de presă, se dau interviuri cu explicaţii din care nu înţelegi mai nimic şi cam atât. Nimic nu ni se spune însă despre schimbările climatice, nimic nu se întreprinde pentru ca să putem să susţinem propunerile care ar trebui să ne apere, sau să ne facă conştienţi că trebuie să avem un alt tip de comportament în faţa acestor noi evenimente care ar putea să ne afecteze în mod grav viaţa, sănătatea, libertatea şi nivelul de trai. Explicaţia acestei tăceri este simplă, în sensul că acest minister, cu departamentul de specialitate nou creat în domeniul schimbărilor climatice este invadat de LAUREAŢII PREMIULUI NEŞTIINŢEI”, adică de ”SPECIALIŞTI” aflaţi în prima fază (preşcolară) de iniţiere.
1
Iată că prin indiferenţa de care dăm noi dovadă cu mult sârg, ne aducem singuri în situaţia să plătim pe aceşti ”preşcolari în domeniul protecţiei mediului înconjurător”, pentru a ne făuri chiar ei un viitor ce se anunţă foarte sumbru. Specialiştii climatologi dau informații din ce în ce mai precise referitor la ce trebuie să ne aşteaptă în următoarele luni sub aspectul modului de manifestare al climei pe regiuni, state şi continente. Ni se explică abaterile sau deviaţiile climatologice la care trebuie să ne aşteptăm, dar cei responsabili cu elaborarea unor politici şi strategii adecvate pentru a conbate efectele distructive ale acestor evenimente anunţate din timp, DORM ÎN SCAUNELE CONFORTABILE ALE GUVERNULUI, visând la o prosperitatea din ce în ce mai bună pentru sine.
 
Avem enorm de multe ONG-uri axate pe profilul protecţiei mediului înconjurător care tac mâlc când se vorbeşte de această problemă, avem politicieni reprezentanţi în Parlament ai unor partide verzi care doresc să ne înveţe să formăm cupluri de acelaşi sex, să devenim cu toţi atei etc., dar despre problema schimbărilor climatice pe care au propovăduit-o în campania electorală ca să ajungă în cercurile puterii, noi nu aflăm nimic.
 
Poate că pentru acest aspect care ne va afecta foarte grav viața, politicul are o strategie bine făcută, respectiv de a IMBECILIZA PRIN TĂCERE.
2
În fond ce sunt schimbările climatice şi cum pot ele să ne afecteze? Iată o întrebare care mă determină să deschidem un forum de dezbatere între noi, membrii societăţii civile, care vom avea responsabilitatea de a face în mod voluntar ceea ce trebuie să facă acei politicieni şi bugetari pe care noi îi plătim ca să devină nu numai obezi ca masă corporală, dar şi ca nesimţire.
 
Încerc cu resursele de cunoştiințe pe care le am, să deschid dezbaterile asupra acestei probleme, fără să am pretenţia că afirmaţiile mele sunt cele mai corecte, dar sper ca prin implicarea multora care au ceva de spus în acest domeniu, pot deveni un concept corect şi serios care să ne motiveze să cerem politicului să se conformeze la adevăratele probleme ale naţiei.
 
Se ştie încă din antichitate că toate elementele componente mediului înconjurător planetar şi nu numai, sunt elemente dinamice, care au evoluţii condiţionate de interrelaţiile dintre componenţii şi subcomponeţii mediului. Cauzele proceselor dinamice sunt multiple, de la cele cosmice, la cele planetare la care în ultimul timp se poate adăuga şi omul. În acest context este de la sine înţeles că nici sistemele climatice nu pot fi stabile pentru perioade lungi de timp, ele având o dimamică generată de o multitudine de cauze, care produc schimbări ciclice, acestea determinând la rândul său producerea unor modificări radicale asupra tuturor componenţilor mediului înconjurător care sunt în interrelaţie cu  ansamblul elementelor climatice.
 
Schimbările climatice se referă la o perioadă de timp de tranziţie între formele de manifestare ale climatului preexistent şi cel nou, care se va instala în zona sau regiunea respectivă. Despre modul de manifestare a climatului existent știm destul de multe ca să putem face comparaţiile necesare identificării abaterilor care se produc în perioada schimbărilor climatice.
3
S-a constatat că această perioadă de tranziței care poate dura între 50 şi chiar 200 de ani, raportată la teritoriul ţării noastre este marcată de producerea unor fenomene meteorologice extreme, de la ploi torenţiale cu precipitaţii deosebit de abundente însoţite de grindină, furtuni şi vijelii, până la fenomene de secetă cu durată de manifestare pe termen lung, ajungând până la fenomenul de uscăciune. Alt aspect este legat de oscilaţiile termice sezoniere care se prezintă total modificate faţă de valorile medii multianuale, respectiv de la instalarea unor perioade caniculare mult mai devreme faţă de medie, la perioade cu geruri acute şi cu durată de manifestare îndelungată.
 
Toate aceste manifestări extreme ale climei vin să pregătească terenul pentru instalarea noului tip de climă cu parametri greu de anticipat în prezent. Problema care se pune este legată de modul cum întâmpinăm noi în acest interval de timp de 50 sau 200 de ani producerea acestor fenomene meteorologice extreme, pentru a avea cât mai puţin de suferit de pe urma lor, sau de ce nu, de a transforma aceste evenimente extreme în elemente de câştig în ceea ce înseamnă sănătatea şi nivelul de trai.
 
Practic în această perioadă de tranziţie în care se manifestă schimbările climatice, trebuie să ne aşteptăm la inundaţii cu valori catastrofale generate de precipitaţii cu valori extreme care se pot produce atât la sfârşitul primăverii, în timpul verii, cât şi la începutul toamnei, între care se interpun perioade cu ariditate excesivă, generate de temperaturile extreme din timpul celor trei anotimpuri amintite.
 
Față de aceste prognoze formulate de climatologi, vă invit să creionăm scenarii care să se refere la ce putem să ne aşteptăm în situaţia în care nu încercăm să facem nimic, sau să vedem ce putem face ca efectele distructive ale acestor fenomene anticipate să ne afecteze cât mai puţin posibil.
 
Ar fi deosebit de interesant ca la acest forum de dezbatere să facem apel nu numai la cunoştiințele de specialitate pe care unii le putem avea, dar şi la experienţa pe care am dobândit-o pe parcursul vieţii în confruntarea cu aceste evenimente care au avut un indice de manifestare mult mai redus faţă de ce se anticipează că o să ne confruntăm.
 
Pentru binele nostru, dar mai ales al urmaşilor noştri, vă invit să participaţi la aceste dezbateri fără a fi marcaţi de prejudecăţi sau de alte considerente care inhibă formarea sau luarea unei atitudini. Consider că această problemă este de larg interes public, ea afectându-ne pe toţi, iar în consecinţă toţi suntem obligaţi să ne implicăm.
 
Mircea Vintilescu



No comments:

Post a Comment