Revoluția dezvoltării durabile

Cred că suntem printre puținele țări din lume în care tineretul educat a ieșit în stradă pentru a cere respectarea demnității umane, a combate corupția și mai ales a deveni un partener de dialog cu autoritățile aflate acum la cârma țării.

 

Traducând mai pe înțelesul tuturor aceste mesaje, constat că strada, prin vocea tinerilor, promovează și cere să se respecte în actul de conducere al țării, un nou concept modern, referitor la ceea ce este definit drept dezvoltarea durabilă a societății.

Ce reprezintă însă acest concept: dreptul generației mature care trebuie să promoveze o dezvoltare echilibrată a societății, bazată pe un parteneriat real și corect al omului cu societatea și mediu înconjurător, corespunzând necesităților prezentului, fără a compromite însă posibilitatea generațiilor tinere și mai ales viitoare de a-și satisface propriile aspirații și necesități.

Dacă până astăzi generația matură a manifestat multă indiferență în implicarea și participarea tineretului la luarea deciziilor privind bunul mers al societății și a lăsat totul în seama unui politic total needucat, am constatat că nici generația tânără nu s-a constituit într-un partener bine educat pentru a dialoga și negocia dreptul de satisfacere a propriilor aspirații și necesități. Mai precis, a lăsat ca totul să fie în seama clasei politice, inclusiv propriul lor viitor.

Lipsa acestui partener de dialog în societate de astăzi reprezentat de generația tânără, a determinat ca multe lucruri să o ia de-a dreptul razna, în care drepturile și libertățile tinerilor să fie total neglijate sau chiar realizându-se atentate la adresa lor. Tăcerea și ignoranța tinerei generații a făcut posibil ca generația matură de politicieni să meargă din abuz în abuz și să sfideze totalmente aspirațiile tinerilor și mai ales ale generațiilor viitoare.

Așa s-a ajuns ca tineretul din România să nu mai aibă nici o perspectivă pentru o viață decentă în țara lor natală și să-i determine pe mulți să ia calea băjeniei spre alte țări. Dar se vede că lucrurile acestea au dus la umplerea peste măsură a paharului și iată că tânăra generație a ieșit în stradă ca să-și apere dreptul la un viitor decent în propria lor țară.

Acest lucru mă face să cred că tânăra generație s-a auto-responsabilizat și a înțeles perfect rolul pe care trebuie să-l joace în societate, respectiv de partener serios al unor negocieri corecte asupra drepturilor care-i revin în procesul dezvoltării generației mature actuale și drepturile pe care generația viitoare trebuie să le apere cu mare sfințenie, adică dreptul la viață, la sănătate, la libertate la bunăstare și la o educație de tip european.

Ca cetățean matur, nu numai că aplaud această inițiativă, dar o și sprijin din tot sufletul meu, pentru că fără generația tânără și mai ales fără o generație viitoare bine educată și implicată responsabil în treburile comunității, România nu mai are nici un viitor, ea riscând chiar nici să mai existe.

Este bine ca acest demers început de tinerii noștri din marile orașe ale țării să fie dus până la capăt și mai ales să se transforme într-un dialog permanent cu segmentele mature ale politicului societății noastre pentru a realiza o armonie a interesului existențial care trebuie să fie dominat de dorința de afirmare continuă spre bunăstare și progres.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment