Papa Francisc şi gazele de şist

Papa Francisc, recunoscut ca fiind foarte deschis în ceea ce priveşte multe probleme controversate, precum avorturile, intra în lupta mondială împotriva gazelor de şist, afişându-se deja ca un activist. Papa a avut o întâlnire luni cu un grup de activişi argentinieni, în urma căreia Suveranul a trimis o scrisoare oficială instituţiilor catolice din lume. Scrisoarea atrage atenţia asupra riscurilor de mediu şi a problemelor de sănătate cauzate de extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Unul din barbaţii din fotografie este politicianul şi regizorul argentinian Pino Solanas, cunoscut datorita activismul său împotriva “crimelor ecologice” şi datorită producţiei “Dirty Gold”, un film despre marile mine.

download

Solanas este un opozant vocal al unui acord în vederea exploatărilor gazelor de şist încheiat în august între guvernul argentinian şi Chevron, acord pe care îl numeşte “cel mai mare dezastru natural din Amazon”, relatează foreignpolicy.com.

download (1) 

În România, Chevron a început o campanie de informare din poartî în poartă a locuitorilor din Pungeşti cu privire la ceea ce înseamnă explorarea gazelor de şist, după ce locuitorii din comună au blocat, în urmă cu aproape o lună, accesul utilajelor pe terenul deţinut de companie în comună. Sute de persoane au protestat luna trecută la Siliştea (Vaslui) în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de şist, manifestanţii purtând bannere cu mesaje precum "Stop Chevron", "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece" sau "Nu exploatării gazelor de şist".

Prima sondă de explorare a gazelor de şist din România urma să fie amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism la nivelul judeţului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare. Guvernul României va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămâne o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie, a declarat recent premierul Victor Ponta.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment