Harta de zgomot a Bucureştiului

APPM
 HARTA DE ZGOMOT A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI: O NECESITATE REALĂ A EDILILOR
Domeniul investigării zgomotului urban cuprinde un număr restrâns de personal specializat pentru abordarea corectă al acestui factor de mediu.
Necesitatea obţinerii şi gestionării unor informaţii reprezentative şi certe din domeniul zgomotului urban este cerută atât la elaborarea planurilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului care trebuie să protejeze în mod special zonele rezdenţiale ale oraşului, cât mai ales de grija autorităţilor statului pentru ocrotirea sănătăţii populaţiei, potenţial expuse la acest factor de mediu, considerat a avea funcţii perturbatorii semnificative pentru om, când se depăşesc anumite praguri critice.
Subscriind la aceste cerinţe, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a trecut la organizarea încă din anul 2005 a activităţii de identificare şi de monitorizare a zgomotului urban, răspunzând prin aceasta şi cerinţelor din LEGEA nr. 265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 195/2005 privind „PROTECŢIA MEDIULUI”, respectiv al art. 70 şi al art. 90, prin care autorităţilor publice locale, legiuitorul, le conferă următoarele atribuţii şi răspunderi:
  • să informeze publicul asupra riscurilor generate de funcţionarea sau existenţa obiectivelor cu risc pentru sănătatea populaţiei şi mediului;
  • să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule sau desfăşurarea unor activităţi generatoare de disconfort pentru populaţie în anumite zone ale localităţilor, cu predominanţă în spaţiile destinate locuinţelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii şi agrementului;
  • să aplice prevederile din planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului;
  • să urmărească respectarea legislaţiei de protecţia mediului de către operatorii economici care prestează servicii publice de gospodărie comunală;
  • să adopte programe şi proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii localităţilor;
  • să aibă personal specializat pentru protecţia mediului şi să colaboreze în acest scop cu autorităţile pentru protecţia mediului;
  • să promoveze o atitudine corespunzătoare a comunităţilor locale în legătură cu importanţa protecţiei mediului;
  • să supravegheze operatorii economici din subordine pentru prevenirea eliminării accidentale de poluanţi sau depozitării necontrolate de deşeuri şi dezvoltarea sistemelor de colectare a deşeurilor refolosibile;
  • să organizeze servicii specializate pentru protecţia mediului şi să colaboreze, în acest scop, cu autorităţile pentru protecţia mediului.
Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra zgomotului urban, răspunzând astfel şi cerinţelor HG 321/2005, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a colaborat cu firma Enviro Consult S.R.L. – firmă specializată la acea vreme (anul 2005) ca dealer de aparatură produsă de firma daneză Bruel&Kjaer pentru măsurarea de zgomot şi vibraţii în Romania. Este foarte îndoielnic cum această firmă neatestată şi fără specializarea necesară în elaborarea unor proiecte de o foarte mare complexitate a reuşit să câştige licitaţia pentru realizarea hărţii zgomotului urban în Municipiul Bucureşti, dar mai deranjant este faptul că la dezbaterea publică al acestui document s-au evidenţiat deficienţe grave atât în prelucrarea informaţiei primare, cât şi la redactarea hărţii care a fost elaborată într-o manieră total neprofesională. Totodată s-a constatat că la nivelul acestui material cartografic lipseau foarte multe informaţii esenţiale, mai ales din zonele rezidenţiale ale oraşului, cât şi din zonele spaţiilor verzi sau destinate recreerii.
Faţă de aceste remarci critice, elaboratorul hărţii acustice nu a adus nici un fel de modificări şi/sau completări la materialul iniţial, cu toate că a încasat integral o sumă apreciabilă de bani, respectiv peste 1.500.000 de Euro.
Este inexplicabil cum s-a ajuns ca acest material total eronat, care în loc să informeze publicul şi autorităţile de specialitate le dezinformează, a ajuns să fie expus pe pagina web a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, fără a avea corecturile solicitate, acesta fiind vizualizat astăzi de numeroşi utilizatorii ai internetului atât din ţară, cât şi din întreaga lume.
Expunerea publică a acestor hărţi, nu numai că a adus o pată de ruşine faţă de necesitatea de cunoaştere a situaţiei acustice reale din oraş de către această instituţie, dar discreditează în mod nejustificat atât specialiştii cât şi consultanţii de mediu din ţară şi mai ales pe cetăţeanul bucureştean, care a suportat costurile acestei „maculaturi” din care nu se poate informa cu nimic despre zonele vulnerabile ale oraşului sau despre zonele protejate, întrucât nu există o singură stradă (din cele câteva mii existente) pentru care evaluarea acustică să fi fost efectuată şi prezentată corect.
În planul dezvoltării edilitare a Bucureştiului, acest material, care se doreşte a fi „harta acustică”, nu poate furniza informaţiile necesare care să permită formularea şi aplicarea de măsuri corective, aducând prin aceasta grave prejudicii cetăţeanului. În acest spirit, la numeroasele întâlniri ale experţilor români cu experţii europeni în domeniul zgomotului urban, al urbanismului şi al amenajării teritoriului, suntem permanent ironizaţi pentru că tolerăm impostura, că acceptăm ca cetăţeanul să fie agresat chiar de către instituţiile abilitate ale statului, care ar trebui să-l protejeze şi să elimine elementele de disconfort fonic (măcar acolo unde se poate).
Faţă de aceste elemente cerem imediat Primarului General să scoată acest document compromiţător de pe pagina web şi în locul lui să se prezinte scuze cetăţenilor bucureşteni pentru dezinformarea produsă. Totodată, solicităm să se treacă la elaborarea hărţii acustice pentru Municipiul Bucureşti numai cu specialişti care au demonstrat probitate profesională în acest domeniu, material care, în final, trebuie supus dezbaterii publice şi expertizării de către persoane autorizate, înainte de a fi publicat ca material oficial.
Sperăm că aceste deficienţe semnalate nu se vor mai repeta şi că vom putea fi – în conformitate şi cu cerinţele legislaţiei în domeniul zgomotului – beneficiarii unei hărţi acustistice corespunzătoare, care să stea pe lângă alte documente de specialitate la baza elaborării întregii strategii de dezvoltare urbană a Municipiului Bucureşti.
DECAN A.P.P.M. – Prof. Univ. Dr. Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment