Tupeul Bolşevicului - Episodul 1

LA VREMURI NOI VĂ ÎMBULZIŢI TOT VOI?

Election

S-a intrat în linie dreaptă privind campania electorală pentru alegerile diferitelor funcţii în administraţiile locale din România. Guvernul a stabilit calendarul alegerilor, a modificat şi legea privind desfăşurarea unui singur tur de scrutin, a revizuit bugetele pentru acordarea mitelor electorale, a pregătit aparatul de protecţie pentru unii candidaţi etc., urmând să mai desăvârşească încă multe lucruri pe care nici o minte sănătoasă încă nu le poate înţelege.

caricaturi-alegeri-01

La nivelul partidelor politice se dau lupte înverşunate între „greii fruntaşi politici” pentru a fi desemnaţi candidaţi pe diverse funcţii cum ar fi: preşedinţi de consilii judeţene, vicepreşedinţi, consilieri, primari, consilieri ai primăriilor etc. Fiecare post se analizează atent de către conducerea partidelor prin prisma sumelor licitate de către fiecare candidat. Se fac şi se refac liste. Se discută despre şanşele reale ale fiecăruia. Se fac sondaje şi apoi se decide: CINE A FURAT MAI MULT ŞI DĂ PARTIDULUI CEA MAI MARE SUMĂ DE BANI, ĂLA ESTE DESEMNAT.

Pe nimeni din stuff-ul partidelor politice nu interesează dacă respectivul candidat are studiile necesare, dacă se pricepe la problemele administraţiei locale, dacă este valid din punct de vedere juridic, dacă a manifestat performanţă în munca anterioară, sau dacă eventual cunoaşte problemele stringente ale comunităţii de la care va cere mandatul de investitură. Contează prioritar dacă are banii necesari pentru mita electorală şi mita pentru partid, dacă poate să-şi facă o echipă personală de campanie, pe care să o finanţeze din buzunarul propriu şi, foarte important, dacă are cunoştinţe de persoane sus-puse, pentru a se putea face matrapazlâcurile necesare la urnele şi la secţiile de votare pentru a i se asigura certitudinea reuşitei.

caricaturi-alegeri-02

Cei care nu trec acest test esenţial, plini de mânie, se orientează spre alte formaţiuni politice mai puţin pretenţioase, iar dacă sunt refuzaţi şi acolo, iau decizia curajoasă de a se auto-desemna CANDIDAT INDEPENDENT. Iată că, în aceste condiţii date, avem de ales fie dintre candidaţii partidelor politice, fie dintre candidaţii aşa-zişi independenţi.

Programele electorale ale candidaţilor care se prezintă în această competiţie nu interesează pe nimeni din cadrul oficialilor politici sau al colectivităţilor administrative. Esenţial este că trebuie să se dea pungile cu „darurile electorale”, să se deplaseze cât mai mult prin localităţi ca să fie văzuţi de cât mai mulţi oameni, să vorbească cât mai puţin şi nu în ultimul rând, să ştie să promită verzi şi uscate, să critice contra-candidaţii pe probleme de fraudă reală sau posibilă şi să spună cât mai multe despre criza mondială care a lovit România ca un buzdugan nărăvaş. Adusă pe acest făgaş discuţia, candidatul desemnat trebuie să se prezinte ca „omul providenţial” care a găsit acum soluţiile pentru a îmbogăţi pe fiecare cetăţean, pentru a dezvolta urbea şi pentru a o transforma chiar într-un mic Las Vegas românesc. Numai el şie cum să facă rost de aceşti bani, cum să-i investească, cum să aducă capitalul străin, cum să se lupte cu corupţia şi foarte important, cum să restituie populaţiei în mod gratuit tot ce s-a furat din urbea respectivă.

Au început chiar să se constituie grupuri largi de susţinători care întăresc toate spusele candidaţilor, precizând sus şi tare că „sunt şi excelenţi gospodari”, că au un comportament exemplar în familie şi societate, că sunt adevărate exemple demne de urmat de către toţi noi muritorii de rând.

caricaturi-alegeri-03

Cu asemenea pregătiri frenetice trebuie să ne aşteptăm la o campanie electorală tare tumultoasă. Pentru a ne convinge de adevărata faţă a celor care doresc încă să ne mai vândă iluzii, ne propunem ca în episoadele următoare să vă prezentăm câteva aspecte legate de următoarele problematici: „CINE SUNT ŞI CE REPREZINTĂ CANDIDAŢII PARTIDELOR POLITICE”, „CINE SUNT ŞI CE REPREZINTĂ PENTRU ELECTORAT CANDIDAŢII INDEPENDENŢI” şi nu în ultimul rând „CE ÎŞI DOREŞTE SOCIETATEA CIVILĂ DE LA ACEASTĂ CAMPANIE ELECTORALĂ”.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment