Societatea civilă – Prima putere în Stat

 035

 SOCIETATEA CIVILĂ – PRIMA PUTERE ÎN STAT

Ieri, 23 ianuarie 2012, în Piaţa Universităţii, mai mulţi membri ai MIŞCĂRII EURO-CIVICE ROMÂNE au manifestat ţinând în mână mai multe afişe, din care, pe un afiş s-au  inscripţionat următoarele cuvinte:

„SOCIETATEA CIVILĂ – PRIMA PUTERE ÎN STAT”

Am defilat cu aceste afişe atât în sectorul Teatrul Naţional, în pasajul subteran, cât şi în zona Facultăţii de Arhitectură. Am încercat să ne amestecăm în mulţimea de manifestanţi care şi ei la rândul lor etalau o diversitate de afişe, lozinci şi mesaje care încercau să exprime dorinţele fiecărui protestatar.

054058

077076

Personal, am ţinut şi eu acest afiş deasupra capului, astfel ca el să poată fi bine individualizat şi mai ales ca să poată fi citit lejer de cei din jurul meu. Spre surprinderea mea, foarte mulţi din rândul celor care au lecturat acest mesaj se arătau puţin nedumeriţi, adică nu prea înţelegeau ce vrea să exprime acest înscris expus într-o mulţime de oameni sensibil afectaţi şi chiar îngrijoraţi de prezenţa jandarmilor în preajma lor.

034023

Faţă de această nedumerire nu numai a manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, ci chiar din toată ţara care probabil au văzut la televizor acest mesaj, mă simt nevoit să ofer câteva explicaţii, mai ales că sub acest mesaj  s-a constituit şi funcţionează şi asociaţia noastră civică  „MIŞCAREA EURO-CIVICĂ ROMÂNĂ”.

006

  1. Acest mesaj SOCIETATEA CIVILĂ – PRIMA PUTERE ÎN STAT a dorit să reamintească tuturor cetăţenilor români statutul eminamente legal, atribuit de legea fundamentală, respectiv de Constituţia României, în mai multe articole, asupra rolului societăţii civile, aceasta fiind recunoscută ca cea mai importantă forţă în stat.
  1. Prin înţelegerea acestei semnificaţii a mesajului, am încercat să eliminăm acea stare de teamă care în mod incorect a fost indusă manifestanţilor atât de către forţele de ordine, de autorităţile locale, cât mai ales de unele formaţiuni politice, încercând să-i determinăm să conştientizeze în mod corect, că ei reprezintă cel mai important segment al societăţii civile.
  1. Mesajul trebuie să conştientizeze în rândul fiecărui cetăţean şi rolul care îi revine în stat societăţii civile, în favoarea căreia trebuie să lucreze toate celelalte trei forţe, respectiv puterea legiuitoare, puterea executivă şi puterea judecătorească.
  1. Necesitatea conştientizării rolului de locomotivă pe care societatea civilă trebuie să îl deţină în stat, face ca prin toată activitatea sa, să conducă spre progresul şi bunăstarea atât a comunităţile umane pe care le reprezintă, cât şi a statului român.
  1. Toate aceste considerente atribuite societăţii civile, îi asigură obligativitatea legală de a se implica conştient şi responsabil în procesul formulării şi luării deciziilor, cât mai ales de a sancţiona toate derapajele celor trei puteri de la forma democratică de organizare şi funcţionare a României, dar mai ales în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

003

Sumarele considerente expuse în legătură cu semnificaţia pe care o reprezintă acest mesaj, trebuiesc a fi foarte bine înţelese nu numai de către cetăţeanul de rând, dar mai ales de către toate autorităţile publice centrale şi locale şi în mod special de Ministerul Administraţiei şi Internelor, de prefecturi şi de toate primăriile localităţilor din ţară.

Iată că prin necunoaşterea corespunzătoare a acestui mesaj s-au făcut de către aceste autorităţi numeroase abuzuri şi încălcări ale legii, încălcări grosolane ale drepturilor cetăţeneşti şi a spiritului democratic în care trebuie să ne ducem existenţa.

Şi mai regretabil este faptul că numeroasele organisme ale societăţii civile nu au sancţionat derapajele produse de către toate autorităţile statului, fie din necunoaştere, fie din comoditate sau dintr-o loialitate de neînţeles cu puterile conducătoare ale ţării, conducând în final la aceste explozii ale manifestărilor de protest în toată ţara.

Fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că reprezintă o componentă indispensabilă a societăţii civile, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate religie etc., că are drepturi, îndatoriri, dar şi obligaţii, că el trebuie să fie respectat atât de către autorităţi cât şi de semenii lui, iar prin refuzul de a nu înţelege corect semnificaţiei acestui mesaj nu facem altceva decât să ne atotmarginalizăm.

030

Faţă de aceste consideraţii strict constituţionale privitor la semnificaţia acestui mesaj, MIŞCAREA EURO-CIVICĂ ROMÂNĂ recomandă manifestanţilor care ies în stradă, ca pe spatele afişului pe care fiecare consideră că trebuie să-l expună, să facă şi această menţiune:

„SOCIETATEA CIVILĂ – PRIMA PUTERE ÎN STAT”

Acest mesaj, pe lângă rolul său educaţional are şi menirea să amintească tuturor autorităţilor care încearcă să uite să-şi facă în mod corespunzător datoria, că fiecare manifestant are calitatea de cetăţean român şi european, calitate care îi dă dreptul să fie membru cu drepturi egale atât al SOCIETĂŢII CIVILE ROMÂNEŞTI, cât mai ales al SOCIETĂŢII CIVILE EUROPENE la care tindem să ne raportăm.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment