Arta prostiei la români

Cred că putem bate recordurile la nivelul invenţiilor majore ale omenirii. De Sfânta Înviere am inventat „olimpiada luminii”.

Politicul şi biserica ortodoxă au luat startul aducerii luminii de la Ierusalim. Astfel, după ce în mod tainic şi miraculos s-a aprins flacăra luminii, cei doi competitori s-au grăbit să se întreacă la aducerea luminii în ţară.

flutur

Prea crucişătorul politician Flutur a zburat în contratimp ca să fie primul cu flacăra sfântă în ţară pentru a o da primul credincioşilor PDL-işti şi apoi mulţimii.

Reprezentanţii bisericii ortodoxe au crezut că din acest moment sacru pot să facă ceva de tip negustoresc şi s-au grăbit şi ei să vină tot printre primii cu acest sfânt dar dumnezeiesc.

flutur-1

Pe parcursul aceste curse s-au produs şi mici ambuteiaje, astfel că unele candele cu sfânta lumină nu au putut ajunge la timp la locurile stabilite, aşa că s-a recurs la tradiţia aprinderii luminii în altarele bisericilor care nu au putut beneficia de acest privilegiu.

Cred că aceste gesturi stupide nu au nimic comun cu adevărata credinţă şi învăţătura creştină. Bănuiesc că actualul curent de promovare excesivă a incompetenţei politice de către actuala coaliţie de guvernare a molipsit şi biserica ortodoxă. Iată un păcat care va trebui mărturisit public de către mai marii cârmuitori ai ortodoxiei româneşti în faţa tuturor enoriaşilor.

Nu trebuie să transformăm aceste evenimente simbol din credinţa noastră în competiţii de tipul olimpiadelor. Nu trebuie să se admită implicarea politicului în aceste procesiuni. Nu trebuie să tolerăm blasfemia indusă de aceşti competitori rupţi de tradiţia şi învăţătura creştină.

flutur-2

Dacă apostolii lui Hristos ar fi fost martori la această „competiţie” ruşinoasă, cred că ar fi urecheat cum se cuvine pe fiecare competitor. Cine şi cu ce drept îşi permite să promoveze aceste invenţii ruşinoase gen „olimpiada pascală”, „olimpiada luminii” etc.?

Cred că noi, cei care avem bunul simţ al măsurii, trebuie să reacţionăm ferm şi să cerem ca aceste evenimente ruşinoase să nu se mai repete. Trebuie să atragem atenţia Bisericii Ortodoxe Române că nu trebuie să iasă din canoanele creştinismului, să nu mai transforme aceste sfinte evenimente în competiţii care nu au nici un rost, dar care pot să ştirbească chiar măreţia acestor sărbători.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment