Un amplasament total neindicat

UN AMPLASAMENT TOTAL NEINDICAT PENTRU VIITOAREA
MEGA MOSCHEE DIN BUCUREȘTI

La debutul meu în meserie (anul 1972), un hâtru de șef îmi spunea că în meseria mea nu este bine să refuzi, sau să spui că nu se poate face ceea ce dorește un solicitant, ci să faci totul pentru a-i da o mică satisfacție de moment, dar în realitate, solicitantul să nu poată să facă nimic. Am luat la acea vreme acest sfat ca pe ceva puțin interesant și nici nu l-am aplicat ulterior. Dar acum constat că sfatul acesta a rezultat dintr-o experiență dictată din necesitatea supraviețuirii unor factori decidenți, că acest sfat face obiectul unor teme recente de studiu și predare a diplomației în comunicare, care se pare că în timp, s-au perfecționat și dezvoltat, el fiind utilizat în multe domenii.

3

Cred că așa stă situația și cu amplasamentul oferit de Primăria Bucureștiului pentru realizarea acestui proiect al viitoarei mega moschei.

Nu înțeleg ce a fost în capul Arhitectului Șef al Bucureștiului când a încercat să încadreze acest viitor obiectiv într-o enclavă unde vecinătățile existente nu pot permite funcționarea corespunzătoare a viitorului obiectiv de cult musulman.

Iată despre ce este vorba. Gard în gard cu acest amplasament se află un centru universitar de prestigiu pentru învățământul superior SNSPA. Peste drum sunt alte obiective reprezentative pentru educația bucureștenilor și nu numai, este vorba de clădirea Universității Româno-Americană, apoi complexul căminelor studențești de la Institutul Agronomic și de Medicină Veterinară, numeroase cluburi și terase ale studenților, apoi clădire și sediul Academiei ASAS, mai multe corpuri ale complexului Universitar de Agronomie și Medicină Veterinară etc.

În zona nordică a amplasamentului se desfășoară clădirile Complexului Expozițional București, apoi câteva hoteluri și mai multe cârciumi.

Toată zona de pe toate laturile acestui amplasament este intens circulată pietonal și rutier, aici traficul auto fiind unul din cele mai mari din București. Apoi activitatea studențească și mai ales cea dedicată Complexului Expozițional este foarte intensă, circulația pietonală este foarte mare, iar zgomotul și poluarea aerului depășesc aproape mereu pragurile impuse de lege, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Numai din analiza acestor condiții de amplasament putem deduce fie că noua construcție a acestei clădiri pentru cultul musulman va genera elemente disfuncționale pentru obiectivele existente în imediata vecinătate, fie obiectivele existente și descrise anterior vor afecta în mod semnificativ buna funcționare a viitorului complex de clădiri specific pentru această mega moschee.

În urma promovării acestei noi investiții putem deduce că se va ajunge la forme de incomodare directă și indirectă a sistemului de bună funcționare a fiecărui obiectiv existent cu noua construcție preconizată. Din acest punct de vedere chiar mă întreb cum de pot da semnătura de accept a amplasării acestui obiectiv de cult musulman toți vecinii direcți sau foarte apropiați pe care i-am nominalizat?

1

Regula sau cutuma impusă pentru funcționarea corespunzătoare a unui obiectiv de cult, indiferent de ce cult vorbim, este de a avea un perimetru de protecție care să nu afecteze buna desfășurare a ceremoniilor religioase, perimetru care se realizează în principal prin amenajări de spații verzi în jurul acestui obiectiv. Dar despre acest lucru nici nu se poate vorbi pentru că suprafața de teren alocată de Primărie este total insuficientă.

2

Dacă luăm în serios spusele Președintelui României din timpul declarațiilor de presă de la Istanbul, cum că s-a ajuns în faza emiterii autorizației de construcție pentru realizarea acestei moschei, atunci fiecare cetățean al Bucureștiului ar trebui să se întrebe:

  • Primăria Generală a Bucureștiului încearcă să emită un document de reglementare în realizarea acestui obiectiv sfidând toate prevederile legale cu privire la respectarea procedurilor preliminare vizând realizarea unui studiu de impact, apoi luarea consimțământului vecinilor direcți și apropiați posibil de a fi afectați de construcția acestui obiectiv de cult, inclusiv dezbaterea publică și consultarea cetățeanului? Întrebarea este firească pentru că a devenit o practică a departamentelor de specialitate din Primărie ca să încalce legea în acest domeniu și uite că așa ne-am trezit cu un mega bloc cu o arhitectură atipică chiar lângă Catedrala Sfântul Iosif, bloc care acum trebuie demolat.
  • Sunt total dezinteresați vecinii direcți cu acest viitor obiectiv de cult musulman de faptul că activitatea lor poate fi afectă negativ de către această moschee și probabil că nu vor să se implice cu nimic în această problemă? Cred că este greu de crezut așa ceva.
  • Muftiul din România chiar dorește să realizeze în București pe acest amplasament un obiectiv de cult total nefuncțional care să mai și intre în situații conflictuale cu vecinii direcți sau apropiați?
  • Dorește Muftiul ca să se realizeze un obiectiv de cult musulman care ar urma să funcționeze cu unele restricții atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte pentru ca apoi să reclame că românii împiedică buna manifestare a convingerilor religioase ale populației de etnie turcă din România și prin aceasta să se genereze conflicte aducătoare de necazuri pentru toți cei care există și funcționează în această zonă?
  • Primăria Sectorului 1 chiar nu dorește să se implice și să rezolve încă din această fază preliminară deficiențele semnalate legate de funcționarea viitorului obiectiv de cult musulman? Dar instituțiile care răspund de siguranța cetățeanului și de buna funcționare a obiectivelor învecinate chiar nu au nici un cuvânt de spus?

Mă opresc aici cu șirul întrebărilor care ar putea continua cu încă multe altele. Se vede clar de fiecare cetățean care dorește să-și dea un răspuns pertinent la această problemă, că ne confruntăm cu un concurs al încălcărilor repetate a legii chiar de către autoritățile pe care noi le plătim, iar cei puși să răspundă de buna ficționare a acestor instituții probabil că și-au propus să tacă vreo zece ani pentru ca apoi să ne dea o listă cu vinovați atât de la instituții civile, militare, de cult etc.

Bălăcăreala aceasta instituțională nu este de acceptat de către cetățeanul bucureștean pentru că ea poate conduce la apariția unor conflicte care nu își au rostul. Ca să preîntâmpinăm aceste evenimente, cred că noi cetățenii bucureșteni ar trebui să cerem tuturor autorităților responsabile să demisioneze cât mai urgent, iar instituțiilor abilitate ale statului cu verificarea și controlul funcționării acestor autorități să își facă treaba în mod corect și profesional, acum când nu este prea târziu.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment