Când legea nu mai este lege

Informația potrivit căreia Patriarhia Română dezavuează "acțiunea provocatoare" de sfințire și montare a peste 100 de cruci pe terenul viitoarei mega-moschei ce urmează a se construi la București, iar la două zile după ce în jur de 200 de persoane au participat la această sfințire și montare a crucilor de lemn, BOR a ținut să condamne acest demers. Astfel, Patriarhia și-a exprimat "surprinderea și dezaprobarea" față de acțiunea organizată, "fără binecuvântarea Arhiepiscopiei Bucureștilor, în seara zilei de 14 septembrie 2015, pe terenul din București atribuit comunității musulmane."

Apoi, nemulțumit de cele întâmplate, a mai fost și Premierul Victor Ponta, cel care a aprobat concesionarea terenului către Muftiat și cel care i-a cerut Secretarului de Stat pentru Culte Victor Opaschi să depună plângere la Poliție împotriva celor doi cetățeni (Cătălin Berenghi şi Cătălin Ioan) și "Să faceți plângere împotriva ălora!", le-a transmis Premierul.

Spre surprinderea mea, constat că informațiile care au ajuns atât la Patriarhia Română cât și la sediul Guvernului României sunt total incorecte.

Astfel, în cadrul procesiunii de sfințire a celor peste 100 de cruci care a avut loc în data de 14.09.2015, la amplasamentul pe care urmează a se realiza mega-moscheie, nimeni nu a provocat pe nimeni, apoi nimeni nu a spus să nu se construiască o mega-moscheie în București.

Toți cei prezenți la această procesiune, în calitatea lor dublă de creștini și cetățeni bucureșteni, toți plătitori de taxe și impozite, au reliefat că trebuia, așa cum spune legea, să fie consultați și să participe la luarea unei asemenea decizii.

Ei au spus și au arătat în mai multe rânduri că locația aleasă de Guvernul României și impusă în mod brutal și abuziv bucureștenilor, nu este cea mai potrivită. Nu este bine să construiești un mega edificiu de cult musulman lângă două instituții importante și profund laice ale învățământului superior, instituții care sunt reprezentative atât pentru mediul academic bucureștean, dar și pentru mediul universitar românesc.

Apoi viitorul obiectiv nu poate beneficia de o zonă de protecție corespunzătoare importanței lui, el fiind foarte expus la numeroase surse de poluare a aerului cu diferiți compuși chimici nocivi, la surse variate de zgomot și vibrații cu manifestări acute în tot timpul zilei, cât și la stresul luminos produs pe timp de noapte, toate acestea fiind datorate traficului intens care se desfășoară în zonă pe tot parcursul unei zile.

Buna funcționare a viitorului obiectiv pe acest amplasament poate fi afectată și de marea vânzoleală umană care se realizează aproape zilnic la multiplele pavilioane expoziționale din imediata apropiere a viitorului obiectiv, astfel că activitatea lui poate fi serios perturbată.

Personal cred că Premierul Victor Ponta nu cunoaște nimic despre regulile necesare a fi respectate pentru amplasarea și funcționarea corespunzătoare a unui mega obiectiv de cult musulman. Așa cum s-a obișnuit de nenumărate ori să încalce legile, a mai făcut și această gafă cu atribuirea directă, fără respectarea legilor a unui amplasament total necorespunzător pentru construirea unui mega obiectiv de cult musulman.

Toți cei participanți la această procesiune, din dorința corectă și sinceră de a arăta respect față de viitorii enoriași musulmani, au dorit să arate prin această acțiune, că în România trebuiesc respectate legile chiar și de către Guvern și mai ales de către BOR și că nu este bine ca să ne batem joc de un obiectiv de cult musulman de o asemenea amploare și importanță, astfel ca el să fie amplasat într-o zonă total necorespunzătoare.

Cred că se impunea ca însuși BOR să ceară, conform legii, o dezbatere publică lărgită pentru a vedea clar oportunitatea acestui amplasament ce a fost dat cu dedicație de către Guvern.

Despre problema ”dezavuării” cred că această chestiune trebuie reanalizată atât de BOR cât mai ales de Guvern. Referitor la cererea de sancționare a celor doi cetățeni nominalizați de Premier, cred că este o glumă tare nesocotită, care scoate în evidență tendința de despotism și nu legalitate pe care o invocă Guvernul.

Dacă îmi amintesc bine și amplasamentul inițial pe care urma a se amenaja Catedralei Mântuirii Neamului din București, a fost schimbat chiar de mai multe ori, tot pe considerente legate de protejarea corespunzătoare a amplasamentului acestui important obiectiv al cultului creștin-ortodox.

Deci ce DEZAVUĂM și mai ales ce propunem să SANCȚIONĂM? Da, trebuie să dezavuăm și să sancționăm noi cetățenii acestei țări faptul că în România, instituții reprezentative ale statului își permit să nu respecte legile și mai mult, chiar să nesocotească voința cetățenilor și a comunităților umane, adică cei care îi plătesc pentru a le apăra drepturile și libertățile prevăzute de lege. După cum se poate vedea, urât și anapoda lucru se mai poate întâmpla în România de astăzi.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment