Jongleria circului

S-a comentat mult în toate mediile de informare că numirea domnului Sebastian Lăzăroiu la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ar reprezenta un act autoritar de voinţă a Preşedintelui României. 

Eu nu am informaţii speciale legate de intervenţia Preşedintelui României în această problemă a numirii domnului Sebastian Lăzăroiu la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu toate că fără să te oboseşti, lucrurile par să ducă spre mosorul cu iţe de la Cotroceni.

Vreau să mă refer la semnificaţia gestului cu caracter oficial al domnului Prim (poate mai degrabă secund) Ministru Emil Boc.

  1. În condiţiile în care nimic nu îl recomanda pe domnul Lăzăroiu pentru această funcţie (nu era înregimentat politic în PDL, nu este nici un tehnocrat în domeniu, nu are nici experienţa managerială pentru a conduce un minister sau un simplu SRL), ce l-a determinat pe domnul Emil Boc să facă o asemenea propunere care să fie agreată de Instituţia Prezidenţială?!
  2. Putem să ne întrebăm: dacă ar fi candidat la această funcţie şi doamna jurnalist Andreea Pora, ce elemente suplimentare au făcut să încline balanţa spre domnul Sebastian Lăzăroiu?!
  3. Domnul Emil Boc ar trebui să prezinte toate argumentele care au stat la baza acestei numiri, în primul rând în faţa societăţii civile, întrucât noi îl plătim atât pe dânsul, cât şi pe ministrul proaspăt numit, domnul Sebastian Lăzăroiu şi în doilea rând în faţa membrilor propriului partid, pentru că aceştia trebuie să acorde sprijinul politic necesar.
  4. Am impresia că domnul Emil Boc confundă Guvernul României cu un SRL banal, în care domnia sa este acţionar principal şi poate face ce vrea în domeniul politicii de personal. Societatea civilă trebuie să-şi spună răspicat punctul de vedere referitor la această atitudine greu de înţeles.
  5. Domnul Emil Boc, prin numirea făcută, a demonstrat că în PDL nu există personalităţi care pot să asigure alternative viabile la actul de guvernare. În această ordine de idei, cred că la rezerva de cadre din prima linie a PDL-ului poate fi luată în considerare foarte serios doamna Andreea Pora şi alţi comentatori, ziarişti sau analişti politici care ţin isonul Preşedintelui.
  6. Rezultă că, prin această numire, domnul Emil Boc a discreditat grav propriul partid şi pe fruntaşii partidului, lăsând să se înţeleagă că aceştia ar putea avea serioase probleme de dosar (adică sunt suficient de compromişi) ca să mai poată ocupa funcţii cu rang de demnitar în statul român. Dacă această logică poate fi considerată corectă (şi se pare că aşa poate fi), atunci situaţia din PDL este foarte gravă.
  7. În calitate de preşedinte al PDL, cum poate justifica domnul Emil Boc această numire în calitate de cârmuitor al partidului şi mai ales de exponent al membrilor săi, care l-au ales şi care-i acordă toată susţinerea politică necesară?!
  8. Cred că domnul Emil Boc jigneşte în continuare tot poporul român prin această numire forţată, arătând că nu este interesat de cum poate funcţiona un minister cu un ministru care nu are nimic de-a face cu activitatea pe care urmează să o deruleze, ci este mai degrabă interesat de consolidarea relaţiilor domniei sale cu Preşedintele ţării, putând sacrifica totul pentru acest lucru. Cred că sub acest aspect, SOCIETATEA CIVILĂ trebuie să ia o atitudine fermă şi să ceară explicaţiile care se impun.
  9. Prin această numire, domnul Emil Boc a mai demonstrat încă o dată, la nivelul omologilor din UE, că nu poate fi un premier serios, că reprezintă o umbră a unei alte persoane care se poate modela în funcţie de cum bat razele de soare, până la dispariţie, domnia sa neputând fi considerat un partener serios al unor dialoguri care ar trebui să se finalizeze cu decizii ce cad în atribuţiile stricte ale unui Prim Ministru.
  10. Din acest comportament, cetăţeanul român poate să se convingă că astăzi, România nu are un premier, iar Guvernul este pus în slujba altor interese private şi nu în slujba cetăţeanului sau a ţării. Noi, contribuabilii, în viziunea acestor cârmuitori, va trebuie să acceptăm aceste atitudini sfidătoare şi să anticipăm că domnul Emil Boc va rosti foarte convingător, într-un tempo sacadat şi repezit, fraza sacramentală: “ALTE SOLUŢII NU SUNT!!! IAR DECIZIA LUATĂ ESTE PENTRU PROSPERITATEA ŞI BINELE ROMÂNILOR, CARE NU VA ÎNTÂRZIA SĂ APARĂ ÎN ANUL 2030…″ Până şi această anticipată poziţie pe care o va lua domnul Emil Boc, mie mi se pare un gest RUŞINOS!
Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment