Corupţia reprezintă un efect al unor multitudini de cauze. Cam de prin anii 1995 se vorbeşte şi se vorbeşte, se fac programe electorale, se câştigă voturi în alegeri pentru propuneri de combatere a corupţiei, se înfiinţează instituţii ale statului (peste cele existente) care au o armată de angajaţi foarte bine plătiţi etc., dar nimic din eforturile acestea DECLARATIVE nu diminuează acest flagel. De ce oare?! Pentru că toţi cei responsabili cu estomparea acestui fenomen nu doresc să umble la cauzele care generează corupţia.
Mai mult, în aceste circumstanţe, noi, cetăţenii acestei ţări acceptăm şi/sau tolerăm fenomenul de corupţie ca mijloc de a ne descurca şi de a supravieţui.
În România, corupţia este un fenomen promovat cu mare grijă de toate formaţiunile politice, este încurajată permanent şi perfecţionată de la o zi la alta. Cum poţi combate corupţia sau amplificarea ei când unii cetăţeni acceptă să vândă votul, iar cei care văd acest lucru se fac că nu observă?! Cum poţi inhiba acest fenomen când fiecare post politic este cumpărat cu bani grei, când preţul este stabilit de mai marii conducători ai partidelor politice, când orice post în justiţie se cumpără?!
Îmi aduc aminte cum un prieten compara şpaga din timpurile comuniste cu şpaga de astăzi. Atunci, pentru o "pilă" era necesar un telefon care costa 25 de bani. Astăzi şpaga depăşeşete un salariu pentru mici fleacuri pe care tu, ca cetăţean, le meriţi cu adevărat. Mă tem că prin modul cum punem problema aceasta arzătoare ne apropiem de DEMAGOGIE.
A lupta împotriva corupţiei trebuie ca TU CETĂŢEAN AL ACESTEI ŢĂRI să te instruieşti, să ştii pe derost din CONSTITUŢIE ce drepturi, ce libertăţi şi ce îndatoriri ai.
Avem peste câteva mii de ONG-uri care au fraternizat cu guvernul, care promovează mascat tot ce este mai josnic în domeniul corupţiei şi care vin cu nonşalanţă să se prezinte ca luptători în războiul cu mafia şi corupţia. Noi tăcem şi mai mult, îi acceptăm.
Tolerăm cu mult stoicism procesul de pauperizare al cetăţeanului prin tot felul de legi date de guvern şi iar tăcem. Tolerăm impostori în funcţii de maximă imporanţă în ierarhiile statului şi iar tăcem. Acceptăm mall-praxisul în toate domeniile profesionale şi iar tăcem etc. Corupţia poate fi inhibată numai atunci când cetăţenii ţării au un grad de educaţie civică real şi nu declarativ, când reuşim să ne solidarizăm pentru apărarea unor principii de drept şi nu ne ascundem după perdele de frica unor eventuale repercursiuni. Pun rămăşag că peste 90% din populaţia României nu cunoaşte nimic din Constituţia României, dar vorbesc despre încălcări de drepturi sau libertăţi. Aşa nu mai merge. Întâi trebuie să declanşăm procesul de educare a noastră în spiritul crezului cetăţenesc. Vă doresc o lectură plăcută a Constituţiei.
Mircea Vintilescu
Preferam sa dam spaga nu atat din teama eventualelor repercursiuni cat datorita faptului ca, comitem ilegalitati la tot pasul. Ce ne-am face daca politistul de la coltul strazii nu ar mai accepta spaga tocmai cand noi depasim coloana oprita la semafor? Sau ce ne-am face daca functionarul din primarie nu ar mai accepta spaga tocmai cand adaugam un etaj, neproiectat initial, noii case in constructie? Sau ce-ar mai fi daca functionarul DGITL nu ne-ar mai elibera Certificatul Fiscal desi avem datorii neachitate? Este drept ca "EI" sunt coruptii dar pana la urma tot "NOI" suntem cei care ii sustinem!
ReplyDeleteŞi tot NOI va trebui să fim cei care trebuie să ne trezim. Corupţia nu va sfârşi niciodată, dar dacă ea s-ar reduce la 5% într-o ţară ca a noastră... ufff ce vis...
ReplyDelete