Lecţia 2 – Tastatura

Există în comerţ o multitudine de tastaturi. Unele mai simple, altele mai sofisticate. În engleză tastatură = keyboard. Iată câteva imagini de tastaturi:

Keyboard

Tastaturile standard sunt negre sau gri deschis, iar tastele sunt dispuse, cu foarte mici excepţii, la fel. Există şi tastaturi cu câte două caractere imprimate pe taste, cum este cea de mai jos, care are taste în alfabet latin şi în colţul de jos al fiecărei taste alfabetul arab.

Arabic-keyboard

Mai sunt şi tastaturi flexibile cum sunt cele din imaginea din stânga, precum şi mini-tastaturi ca în imaginea din dreapta, folosite în deplasări (pot fi transportate cu uşurinţă în geantă).

Usb-wireless-flexible-keyboard                     

Tiny keyboard

Trebuie să ştiţi că există şi o tastatură virtuală, pe calculator, care facilitează scrierea textelor cu diferitele caractere specifice tuturor limbilor existente în lume. În limba română, aceste caractere specifice se numesc diacritice (ş, ţ, ă, î, â). Când s-a gândit acest lucru, s-a dorit să se faciliteze utilizarea unei singure tastaturi fizice (ca cea neagră de mai sus) pentru cazurile când un singur utilizator face redactări de texte în mai multe limbi străine (cum sunt traducătorii). Aşa arată tastatura virtuală despre care voi vorbi ulterior.

On-screen-keyboard

Şi pentru ca totul să fie clar, pentru cei care doresc să bată cu toate degetele (metoda oarbă, adică blind method în engleză), aveţi mai jos o imagine colorată cu tastele aferente fiecărui deget în parte.

Blind method keyboard

Mai multe detalii privind această metodă puteţi să obţineţi consultând pagina web:

http://www.rodactilo.ro/Caracteristici.htm

CE TREBUIE SĂ REŢINEŢI DESPRE TASTATURĂ

Cele mai uzitate taste sunt ESC şi ENTER. Nu uitaţi, calculatorul este un roboţel care execută comenzile, dar nu gândeşte în locul vostru. Ce comandă îi daţi, el aia execută. Nu cunoaşte decât două comenzi: execută comanda sau anulează comanda. 

  • ESC = escape = anulează comanda, ieşire din anumite ferestre = echivalent cu click de mouse pe butonul CANCEL
  • ENTER = execută comanda = echivalent cu click de mouse pe OK sau APPLY. ENTER este tastă dublă, are simbol o săgeată orizontală curbată, cu vârful spre stânga; o găsiţi atât la finalul literelor cât şi la tastatura numerică. Atunci când scrieţi texte folosiţi tasta de la finalul literelor. Când lucraţi în Excel şi tastaţi cifre, folosiţi numai ENTER de la tastatura numerică.

Există tastele duble CTRL, ALT, SHIFT, DEL (DELETE) şi tastele numerice de la 1 la 0.

  • CTRL, ALT, SHIFT în combinaţie cu alte taste, dau anumite comenzi scurte din tastatură. Se apasă pe ele ţinând degetul arătător de la o mână pe CTRL, sau ALT, sau SHIFT şi se apasă o singură dată pe o altă tastă din combinaţia comenzii scurte, cu degetul arătător de la cealaltă mână. SHIFT mai este folosită pentru a scrie prima literă mare într-o propoziţie. Apăsaţi SHIFT+r şi vă va da R (atenţie! nu tastaţi şi semnul +).
  • DEL (DELETE) se folosesc exact ca ENTER şi ele şterg câte cu caracter de la stânga la dreapta.
  • 1-0 tastele numerice se folosesc şi de la numerice şi de la litere. Atenţie, pe majoritatea laptop-urilor nu aveţi tastatură numerică separată. Aceasta este inclusă în partea dreaptă a unor litere şi se activează cu tasta ajutătoare FN.

Există tastele duble SĂGEŢILE sus/jos, dreapta/stânga cu ele deplasez cursorul câte un caracter în sensul săgeţii apăsate.

Există tastele duble PAGE UP, PAGE DOWN, HOME, END.

  • PAGE UP (PgUp) folosită pentru vizualizare rapidă în sus.
  • PAGE DOWN (PgDn) folosită pentru vizualizare rapidă în jos.
  • HOME folosită pentru deplasare la primul caracter spre stânga pe rând. CTRL+HOME folosită pentru deplasare la primul caracter de pe pagină.
  • END folosită pentru deplasare la ultimul caracter spre dreapta pe rând. CTRL+END folosită pentru deplasare la ultimul caracter de pe pagină.

Există tastele funcţionale F1 până la F12. Ele execută comenzi scurte de pe tastatură. Reţineţi pentru moment că F1 înseamnă AJUTOR (HELP) în orice program vă aflaţi.

Cea mai mare tastă de pe keyboard este bara de spaţiu (spacebar), ea nu are nici un simbol pe ea si este poziţionată de obicei exact jos, la mijlocul tastaturii.

Există tastele TAB şi CAPS LOCK.

  • TAB este folosită pentru paragraf când bateţi texte şi pentru trecere de la o coloană la alta în cazul tabelelor.
  • CAPS LOCK este folosită atunci când scrieţi un text cu majuscule pentru a nu fi nevoiţi ca la fiecare literă să ţineţi apăsată tasta SHIFT+litera respectivă (este neproductiv).

Există tasta BACKSPACE care are simbol o săgeată dreaptă orizontală cu vârful spre stânga. Cu ea ştergeţi câte un caracter de la dreapta la stânga.

Există tasta NUMLOCK (NumLK) care activează/dezactivează tastatura numerică. Ledul este aprins la tastatură numerică activată. Ledul este stins când tastatura numerică este dezactivată.

Există tasta dublă INSERT (INS) folosită la editare texte.

 CE ÎNSEAMNĂ:

  1. slash = bară (normală) / (ex: sus/jos)
  2. backslash = bară inversă \ (ex: C:\Program Files\Adobe)
  3. dash = cratimă (liniuţa de despărţire) - (ex: s-a arătat, m-a contactat, l-a adoptat)
  4. underscore = linia de sublinere _ (ex: alpha_beta@delta.ro)

Despre tastatura virtuală vom vorbi ulterior. Dacă v-aţi însuşit tastatura, puteţi trece la treabă.

(for English version please visit http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.com/2010/04/tastatura.html)

Mona Bernhardt-Lörinczi

2 comments:

  1. slash-ul este defapt o bara oblica (normala)

    http://i18n.ro/glosar/index.php?edit=1&keyword=slash

    ReplyDelete
  2. Poate tastaturile multilingviste sunt prea acumpe pentru noi.

    ReplyDelete