Babilonia românească

Babilon 01

Babilonia românească este remarcabilă. Stau şi mă întreb cum de este posibil ca Parlamentul să aprobe legi care sfidează principalele articole din Constituţie. Mai precis, mă refer la legea pentru coplată în asistenţa sanitară şi la desfiinţarea unor spitale, când în CONSTITUŢIA ROMÂNIEI la Art. 34. (1) se stipulează:

"Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat."

Iar la (2) continuă:

"Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice."

constitutia

La ce mai foloseşte Constituţia, dacă Parlamentul o încalcă, Curtea Constituţioanală o interpretează după structura politică a a membrilor săi, Preşedintele se face că nu vede sau chiar mai mult, cere revizuirea EI, căci a gafat când a făcut declaraţii pe marginea atitudinii Guvernului prin Ministrul său de resort?

Noi plătim foarte bine o serie de angajaţi care sunt desemnaţi de către cetăţean să-i apere interesele, drepturile şi libertăţile. Plătim ca proştii, pentru că aceşti slujbaşi îşi apără drepturile lor, interesele lor şi libertatea lor. Aceşti slujbaşi ne râd în faţă şi motivează fie că nu avem o clasă politică matură, fie că, de… este om şi mai greşeşte şi el, fie că nu au puterea în mână şi nu pot acţiona etc.

Dacă mergeţi la un tribunal oarecare şi asistaţi la un proces penal, în care acuzatul ar dori să utilizeze acest fel de argumente, pe lângă pedeapsa pe care o merită i se mai adaugă 2-3 ani de detenţie pentru că a sfidat legile ţării şi mai ales Constituţia.

De ce este posibil aşa ceva? Pentru că noi acceptăm ca în faţa noastră cei responsabili să se prezinte ca nişte CRAINICI SPORTIVI care transmit un meci la radio, în care doar comentează ce au văzut sau speră că au văzut. Nu am văzut un politician care ocupă peste 2/3 din ecranul televizorului să vină cu soluţii, să ia atitudine la fărădelegile petrecute, sau care se pun la cale. Fie se lamentează că nu poate, fie încearcă să argumenteze că este necesar să încalce Constituţia pentru că nu avem altă soluţie.

Dacă un om simplu motivează că a furat o pâine din galantar că nu avea ce să dea de mâncare copiilor, deci a încălcat legea, este pedepsit cu temniţă grea şi nu este iertat cu nimic de gestul său reprobabil. Dacă un contabil motivează în faţa unui comisar de la garda financiară că nu a putut să întocmească bilanţul contabil al firmei din cauză că… este aspru sancţionat şi apoi demis.

Noi nu ne întristăm cu nimic că Ministrul Sănătăţii face varză sistemul sanitar românesc, că dânsul acţionează - conform zicalei domnului Becali, ca o HAHALERĂ - ci aşteptăm probabil să distrugă totul şi să ne invite la tratamente în Austria sau Ungaria. Dacă acest om, pentru că a încălcat Constituţia, ar fi arestat, ar motiva că, fiind supraponderal, nu suportă regimul de detenţie. Noi, aşa de blajini cum suntem, l-am crede, am fi miloşi cu destinul său şi i-am propune Guvernului să-l numească ambasador în Martinica.

Cred că acest comportament jalnic pe care îl manifestăm în raport cu spiritul civic ne face să ne merităm crucea pe care o ducem. Mă gândesc că a venit momentul să punem capăt indiferenţei şi să acţionăm ca cetăţeni care sunt instruiţi şi cunosc foarte bine ce rol au în societate. Dacă fiecare dintre dumneavoastă ar analiza, cu Constituţia în mână, ce a făcut până în prezent Ministrul Învăţământului, al Culturii, al Mediului, al Economiei, al Justiţiei etc., o să constataţi că toţi încalcă această Constituţie iar noi tăcem mâlc. Este oare normal ca acest lucru să se întâmple într-o ţară europeană care se mândreşte cu o istorie de peste 2000 de ani şi cu un popor născut creştin?

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment