Ciubuc asurzitor pe disconfortul bucureşteanului

"Zone Arena va continua să funcţioneze, în ciuda avertismentelor autorităţilor, care susţin că investiţia nu este autorizată, în timp ce proprietarul acesteia, Dorian Ciubuc, afirmă că a cerut documentele şi că le aşteaptă, iar evenimentele deja programate se vor desfăşura, însă cu restricţii." (sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/Imobiliare/155789/Se-inchide-sau-nu-Zone-Arena.html)

-arena01

Supunem atenţiei cetăţenilor din Bucureşti din orice zonă a capitalei, următorul mesaj primit pe mail-ul Mişcării Euro-Civice Române. Situaţia prezentată  mai jos de locuitorii cartierului Floreasca din Bucureşti se repetă în diferite zone ale capitalei, iar impactul este devastator asupra sănătăţii şi confortului cetăţenilor afectaţi direct şi/sau indirect.

De un an de zile în cartierul Floreasca pe Barbu Văcărescu 164 D, SC Arena Invest SRL a amenajat o scenă, organizând un spaţiu pe care îl închiriază organizatorilor de concerte, fără să aibă locuri de parcare, toalete publice, motiv pentru care străzile cartierului Floreasca sunt invadate de maşini iar curţile devin WC-uri publice. Acest spaţiu fiind deschis fără nici un fel de protecţie fonică, la fiecare eveniment concertistic este tulburată liniştea publică concomitent cu generarea unui disconfort al populaţiei din zonă, prin depăşirea limitelor admisibile de zgomot, mai ales în perioadele nocturne, conform măsurătorilor sonometrice efectuate de Direcţia de Inspecţie şi Control din cadrul Primăriei Mun. Bucureşti.

S-au făcut nenumărate sesizări la instituţiile statului: Primăria Mun. Bucureşti, Primăria Sectorului 2, Garda Naţională de Mediu, Poliţia Comunitară, care invocă în mod nejustificat lipsa unei legislaţii, dau vina unii pe alţii, dându-se impresia unei complicităţi colective faţă de incapacitatea de a gestiona probleme legate de tulburarea liniştii publice. (Legea 61/1991; Legea 265/2006).

Această situaţie a culminat în data de 21-22 mai 2011 între orele 20 şi 5 dimineaţa în locaţia denumită "ZONE ARENA" unde a avut loc o ANIVERSARE PRIVATĂ (o petrecere), pe scenă utilizându-se sonorizarea specifică desfăşurării concertelor, staţii de amplificare, boxe, microfoane, care au obligat locuitorii din zonă să apeleze de mai multe ori serviciul de urgenţă 112. Echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au venit la locaţia sus amintită în repetate rânduri, au constatat veridicitatea celor reclamate de proprietarii şi locuitorii din zonă, au întocmit procese verbale şi au sacţionat contravenţional persoana care s-a auto-declarat organizator şi şi-a asumat consecinţele disconfortului reclamat, fără să ia însă nici o măsură pentru a diminua zgomotul produs, exprimându-şi un dispreţ total faţă de instituţii şi cetăţeni.

La solicitările celor din cartierul Floreasca de a se exercita autoritatea pentru a determina ca acele persoane fizice să înceteze să producă atât de mult zgomot în  timpul nopţii, cei care s-au deplasat la faţa locului în urma numeroaselor apeluri la 112 au invocat în mod nelegal că este o proprietate privată şi nu pot interveni autoritar. Prin această atitudine, autorităţile abilitate ale statului au demonstrat încă o dată că nu cunosc Constituţia României, invocând articolele unei legislaţii imaginare, pentru a-şi justifica complicitatea cu autorii agresorilor fonici ai populaţiei. Din moment ce în acest loc îşi desfăşoară activitatea societatea comercială SC ARENA INVEST SRL, de ce se invocă proprietatea privată? (Art. 44 alin. 7 - Constituţia României).

Subliniem faptul că până la această oră nu au fost montate  PANOURI FONOABSORBANTE impuse cu titlu obligatoriu prin Autorizaţia de Construire nr. 781/38V din 07.09.2010.

-arena04 -arena03

Menţionăm că agentul economic SC ARENA INVEST SRL a fost somat de mai multe ori  (adresa nr. 18/312/2/15.02.2011 emisă de Primăria Municipiului Bucureşti) care arată că "până la luarea măsurilor tehnico-organizatorice ce se impun, să nu mai desfăşoare activităţi ce pot produce disconfort fonic, în caz contrar considerând că a parcurs toate etapele legale, va proceda la sancţionarea contravenţională şi suspendarea activităţii." Această menţiune făcută în scris de către Primăria Municipiului Bucureşti se constată că are doar caracter declarativ, pentru a inhiba revolta locuitorilor din zonă. În fapt, organele de specialitate din subordinea autorităţii publice locale nu a întreprins nimic în acest domeniu şi chiar s-a solidarizat cu autorul disconfortului, chiar şi în condiţiile în care deţinătorul acestui spaţiu promovează reclame agresive privind susţinerea în data de 30 mai 2011 a concertului extraordinar al formaţiei Roxette şi în 9 iunie 2011 a concertului formaţiei Scorpions.

Încă o dată subliniem că situaţia semnalată durează de un an de zile, că până la obţinerea autorizării în data de 07.09.2010 a funcţionat ILEGAL sfidând dreptul cetăţenilor de a fi respectaţi şi de a putea trăi demn  într-un mediu de viaţă sănătos şi încălcând ca agent economic toate prevederile legale privind amenajarea spaţiului pentru organizarea de concerte în aer liber, precum şi normele de convieţuire socială, de ordine şi linişte publică.

Răspunsul Mişcării Euro-Civice Române transmis prin mail şi supus atenţiei Dumneavoastră a fost următorul:

Referitor la adresa Dvs. prin care ne informaţi despre disconfortul generat în seara dintre zilele de 21-22  mai 2011 între orele 20 pm-5 am, de acea petrecere aniversară privată care s-a desfăşurat pe amplasamentul Zone Arena din cartierul Floreasca, Bd. Barbu Văcărescu nr. 164 D, vă comunicăm următoarele:

  • Organismele neguvernamentale nu au atribuţii legale privind sistemul de reglementare a problemelor de poluare sonoră şi a altor categorii de disconforturi, invocate de Dvs.
  • Consultanţa privind unele probleme de legislaţie pe care le pot efectua ONG-urile are caracter consultativ şi informativ.
  • Referitor la soluţionarea total necorespunzătoare a problemelor de disconfort fonic de către Primăria Mun. Bucureşti, Primăria Sectorului 2, Agenţia Regională de Protecţia Mediului Bucureşti şi Garda Naţională de Mediu, Asociaţia Profesioniştilor în Protecţia Mediului s-a implicat în responsabilizarea acestor factori decidenţi privind reglementarea desfăşurării activităţilor în Zone Arena, indicând şi unele măsuri pe care cetăţenii afectaţi de disconfort ar trebui să le întreprindă alături de noi.
  • Am constatat cu regret că implicarea Dvs. nu a fost pe măsura aşteptărilor noastre, astfel încât să putem acţiona împreună pentru eliminarea disfuncţionalităţilor semnalate. 
  • Fără sprijinul total al Dvs., demersurile noastre în contextul dispreţului pe care îl manifestă autorităţile abilitate ale statului faţă de cetăţean este puţin semnificativ.
  • Regretăm că avertismentul făcut de Asociaţia Profesioniştilor în Protecţia Mediului către Primăria Mun. Bucureşti, prin adresa din luna martie 2011 nu s-a materializat corespunzător formulelor explicite din acea corespondenţă, diminuându-ne prin aceasta posibilităţile de intervenţie pe care APPM le poate exercita asupra Primăriei Mun. Bucureşti, Primăriei Sectorului 2, Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Bucureşti şi Gărzii Naţionale de Mediu.
  • Ca organism al Societăţii Civile, APPM şi-a propus să monitorizeze, conform ultimei adrese de răspuns a Primăriei Mun. Bucureşti, toate măsurile care urmează a fi întreprinse pentru reglementarea problemelor reclamate de Dvs.

-arena02-arena05 

În vederea implicării noastre în soluţionarea disfuncţionalităţii semnalate, în condiţiile în care titularul de activitate din Zone Arena manifestă un total dispreţ faţă de instituţiile abilitate ale statului şi faţă de Societatea Civilă, atitudine care este fie tolerată fie susţinută de instituţiile statului nominalizate anterior, procedând la agresarea cu bună ştiinţă a populaţiei din zonă, atât prin evenimentul semnalat de Dvs. în perioada 21-22 mai 2011, cât şi prin reclama pe care o realizează într-o formulă agresivă, privitor la Concertul pe care urmează să-l susţină în data de 30 mai 2011 formaţia Roxette şi la o dată ulterioară formaţia Scorpions, vă sugerăm să derulaţi împreună cu noi următoarele acţiuni:

1. La solicitarea APPM, Mişcarea Euro-Civică Română vă pune la dispoziţie pagina (http://www.facebook.com/miscareaeurocivicaromana) şi grupul Mişcării Euro-Civice Române (http://www.facebook.com/home.php?sk=group_122656924479308) de pe Facebook, unde vă rugăm ca fiecare semnatar al Apelului pentru normalitate şi combaterea zgomotului în cartierul Floreasca să îi solicite în mod ultimativ Primarului General al Mun. Bucureşti, Primarului Sectorului 2, să oblige instituţiile din subordine să aplice corespunzător prevederile legii Protecţiei Mediului pentru a împiedica desfăşurarea acestui concert pe locaţia din Zone Arena care se realizează în afara tuturor prevederilor legale.

2. Vă recomandăm ca împreună cu noi, în fiecare zi până la data de 30 mai 2011 să transmiteţi pe adresa de e-mail a Mun. Bucureşti şi a Primarului General Sorin Oprescu protestul Dvs. privitor la neimplicarea Autorităţii Administraţiei Publice Locale în soluţionarea acestei probleme, specificându-le că protestul Dvs. a devenit o problemă publică, dezbătută în media electronică şi care va avea ca finalitate în condiţiile de neimplicare boicotarea candidaturilor la viitoarele alegeri locale.

În condiţiile în care consideraţi oportun această formă de colaborare, putem acţiona împreună. Pentru aceasta, aşteptăm de îndată răspunsul dvs. concomitent cu asigurarea unei modalităţi eficiente de vizualizare a listelor cu semnăturile persoanelor solidarizate la această cauză, în sensul de a fi lizibile şi prezentate într-o formulă ordonată.

Mişcarea Euro-Civică Română

2 comments:

  1. Popescu ConstantinMay 30, 2011 at 5:18 PM

    Sunt rezident in Floreasca,traiesc acest cosmar de un an am facut nemumarate sisizari insa degeaba,am primit raspunsuri confuze

    ReplyDelete
  2. zona floreasca a incaput in maine]ile mafiei imobiliare tiganesti. se construieste in draci, tiganii au acaparat toate terenurile umplandu-le cu gunoaie. apoi taie un copac, doi trei ,,injecteaza copacii cu ulei ca sa se ususce si apoi construiesc. parcurile dipar cu foarte mare viteza. (vezi zona pescariu, zona hotel caro). am facut sesizari privind interzicerea utilizarii atelajelor. tiganii cara gunoaiele pe care le arunca in parcuri si fierul vechi furat. ma refer la tiganii ce s-au aciuat in zona dispre lacul tei-studentesc.

    ReplyDelete