Din ciclul "Babilonia românească" – Constituţia României

Dreptul la învăţătură

@pisica

NU TE POŢI NUMI CETĂŢEAN DACĂ NU CUNOŞTI DREPTURILE, LIBERTĂŢILE ŞI ÎNDATORIRILE PE CARE LE CONFERĂ CONSTITUŢIA STATULUI SAU UNIUNII ÎN CARE TRĂIEŞTI.

Dacă această afirmaţie este adevărată, pentru cei peste 99% de oameni din România care nu au citit măcar Constituţia nu zic să o fi învăţat, ce atribuţii, calităţi sau denumire le putem da?

În aceste condiţii trăim într-o ignoranţă specifică primitivismului şi după cum se vede, ne place. Vrem să fim europeni şi vorbim cu mult patos de acele drepturi ale câinilor vagabonzi pe care nici nu le cunoaştem, dar nu vorbim de drepturile noastre cetăţeneşti, de obligaţiile noastre care au fost date uitării, dar comentăm din zi şi până în seară despre ce se face sau nu se face în România.

Comportamentul nostru de turmă semi-intelectuală îl găsim peste tot, pe stradă, în Parlament, la serviciu, când facem greve, în zilele de sărbătoare, la biserică etc., acesta fiind însoţit şi de mult aşteptatele behăituri.

Constat că INSTINCTUAL STĂM FOARTE BINE, RĂU STĂM CU EDUCAŢIA CETĂŢENEASCĂ care presupune instruire, implicare şi reacţii. Dacă Mişcarea Euro-Civică Română nu poate realiza deşteptarea românilor şi probabil nu numai a lor, poate că după alinierea Sistemului Solar cu centrul galactic vom înţelege că aşa nu se mai poate continua.

013

Art. 32. - (1). Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

(2). Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

(3). Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.

(4). Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

(5). Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

education

Referitor la alin. (4) pot să vă informez că învăţământul superior de stat nu respectă acest articol după cum urmează:

  • la înscriere pentru a susţine examenul de admitere se percep taxe;
  • mai mult de 70% din locurile unui ciclu de învăţământ sunt cu taxă de şcolarizare anuală şi nu gratuite;
  • pentru susţinerea lucrării de licenţă se percep taxe;
  • la înscrierea pentru cursurile de master, candidaţii plătesc taxe;
  • masteranzii în proporţie de 80% plătesc taxe de şcolarizare;
  • pentru susţinerea lucrării de disertaţie masteranzii plătesc taxe;
  • la înscrierea pentru doctorat se percep taxe în instituţiile de învăţământ de stat;
  • pentru perioada de doctorat se percep taxe;
  • susţinerea tezei de doctorat este condiţionată de plata unor taxe foarte mari, iar exemplele pot continua.

 011 010

Prin acest sistem învăţământul superior de stat face o concurenţă neloială învăţământului superior privat. Interesant este că banii colectaţi din taxe nu ajung la bugetul de stat, ci sub lozinca autonomiei universitare sunt utilizaţi în scopuri care nici până astăzi nu sunt publice. Unităţile de învăţământ superior de stat primesc de la bugetul de stat, deci şi din contribuţia mea, fonduri anuale substanţiale pentru desfăşurarea activităţii (pentru salarii, procurarea de material didactic, pentru dezvoltare etc.), iar învăţământul superior privat nu primeşte nimic.

Toţi miniştrii învăţământului inclusiv pseudoministrul actual, au încălcat prevederile alin. (4) când au aprobat desfăşurarea învăţământului cu plată în instituţiile de învăţământ superior de stat. Ei se prezintă în faţa noastră ca fiind curaţi ca lacrima, iar noi, cei care sponsorizăm şcolarizarea copiilor noştri, după ce că sărăcim, îi mai şi tolerăm să se prezinte pe ecranele televizoarelor ca buni analişti care comentează fie ce face puterea, fie ce face opoziţia. Poate că AŞA NE TREBUIE.

Avem însă instituţii ale statului (plătite de noi, contribuabilii) care veghează să nu se facă concurenţă neloială. Salariaţii acestor unităţi se fac că nu văd nimic de peste 20 de ani. Curtea Constituţională nu are nici o reacţie la ce se întâmplă. Avocatul Poporului tace mâlc. Preşedintele, garantul Constituţiei, afirmă că învăţământul superior românesc SCOATE TÂMPIŢI de pe băncile facultăţilor dar nu specifică dacă sunt facultăţi de stat sau private, tolerând cu bună ştiinţă încălcarea prevederilor constituţionale.

Great-average-small people

Noi ne comportăm ca personajul principal din balada MIORIŢA, adică aşteptăm dezastrul nostru financiar şi cetăţenesc. Eu îmi bat capul în zadar şi fac precum acea oaie care în ultimul timp nu-i mai plăcea iarba, dar gura nu-i tăcea. Este uimitor cum se potrivesc lucrurile în sens negativ. Dar trebuie să ne întrebăm: ESTE BINE SĂ FIM PĂRTAŞI ŞI TĂINUITORI LA AUTODISTRUGEREA NOASTRĂ?

weisser_pfau

TRATAMENT ÎMPOTRIVA PESIMISMULUI. Este recomandat, când ne aflăm în momente ceva mai dificile, să ne reamintim, dar să şi înţelegem la adevărata valoare, câteva dintre pildele rostite de Isus pe muntele Măslinilor în JOIA MARE: "CERE ŞI ŢI SE VA DA" apoi "BATE ŞI ŢI SE VA DESCHIDE". Dacă înţelegi, la adevărata valoare, aceste îndemnuri, vei constata că nimic nu este pierdut, că dacă VREI să realizezi ceva POŢI realiza, căci stă în puterea TA să faci schimbări semnificative şi remarcabile atât în viaţa TA, cât şi în comportamentul TĂU sau al celor din apropierea TA. Este momentul ca după 2000 de ani să încercăm să dăm viaţă acestor înţelepciuni comportamentale şi să ne hrănim cu mai mult optimism.

SUCCES!!!

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment