Lecţia 1 – Vreau să învăţ cum să lucrez pe calculator

computer 01
 
Având în vedere faptul că din ce în ce mai multe cunoştinţe şi studenţi de la cursurile mele de formare în calculatoare mă contactează zi şi noapte să mă întrebe diferite probleme legate de calculatoare şi pentru că toate explicaţiile necesită un timp extrem de lung alocat  tuturor acestor explicaţii, m-am hotărât să dedic articolele din această secţiune celor care doresc să înveţe rapid şi eficient cum să lucreze cu calculatorul. Sunt lucruri simple dar extrem de utile pentru toţi începătorii. Articolele nu se adresează specialiştilor! Citiţi cu atenţie toate explicaţiile. Ele sunt într-un limbaj simplu şi nu unul tehnic. Toţi puteţi să vă descurcaţi cu un calculator. Cu câteva noţiuni de bază însuşite în timp, veţi putea discuta cu orice expert în calculatoare folosind un limbaj adecvat.
 
Foarte multă lume foloseşte calculatorul. Dar extrem de multe persoane nu ştiu să-l  deschidă sau să-l închidă şi apelează la soţi sau copii, lucru extrem de deranjant pentru ambele părţi. Dependenţa de o altă persoană este supărătoare şi pentru cel care vrea să înveţe şi nu ştie cum, sau are trac să nu strice ceva la calculator, cât şi pentru cel solicitat, care poate nu are timp sau chef să explice sau să arate aceleaşi comenzi de fiecare dată. Oricine poate învăţa să lucreze pe calculator, indiferent de vârstă. Important este să-i facă plăcere, să descopere utilitatea folosirii calculatorului şi să fie un pic autodidact, adică să-şi dozeze efortul de a învăţa aşa încât experienţa să nu devină o povară.
 
Imaginaţi-vă că pe timpuri circulam cu căruţa trasă de cai. Când a apărut maşina, oamenii au început să înveţe cum să o conducă. Acum mai toată lumea are carnet de conducere iar şofajul nu mai este o mare scofală. Sigur că la început toţi se uitau cu invidie sau cu veneraţie la noii şoferi, considerând că a conduce o maşină este cine ştie ce sofisticărie. Ei bine, cu timpul s-a dovedit că nu este. La fel s-a întâmplat şi cu trecerea de la scrisul cu pana la scrisul cu stiloul sau pixul. Totul se învaţă, mai greu sau mai uşor, dar până la urmă toţi învăţăm. Desigur că nu trebuie să fim toţi experţi în toate. Dar consideraţi calculatorul ca un urmaş al maşinii de scris. Sigur, veţi spune, eu nu am scris niciodată la maşina de scris. Atunci consideraţi calculatorul (cu tastatură cu tot) un fel de robot de bucătărie. Aşa cum cu robotul de bucătărie macin, amestec, toc, storc etc., tot aşa şi cu acest nou roboţel pot să  scriu, să calculez, să citesc cărţi, reviste, ziare, pot să vorbesc cu alţii ca şi cum aş vorbi la telefon (programele de chat), pot să văd filme (ca la televizor), pot să ascult muzică (precum la radio), pot să mă uit la pozele dragi mie (ca într-un album foto)... şi câte altele nu pot face. Şi ca orice aparatură folosită în bucătărie, pe care o spăl şi o îngrijesc ca să mă pot folosi de ea şi altă dată, şi  pe acest roboţel  îl îngrijesc ca atare. O să vă învăţ cum. Nu râdeţi, am auzit multă lume spunând că îl şterge doar de praf. Ei bine, nu! O să vă explic mai încolo.
 
Ce trebuie să înţelegeţi legat de calculator:
  • cunoaşterea calculatorului reprezintă o necesitate în zilele noastre
  • folosirea calculatorului uşurează munca de zi cu zi mai ales dacă sunteţi încă în câmpul muncii
  • cu ajutorul calculatorului aveţi acces la foarte multe informaţii din toate domeniile posibile
  • calculatorul înseamnă independenţă, cunoaştere, rezolvare rapidă a multor întrebări
Câteva sfaturi utile:
  1. Învăţaţi tastatura (tastele de bază, tastele duble, tastele numerice, ce înseamnă led-urile aprinse sau stinse).
  2. Învăţaţi să ţineţi un mouse în mână şi familiarizaţi-vă cu mişcarea lui pe pad (acea bucată colorată de materiat special pe care se mişcă mouse-ul de obicei).
  3. Învăţaţi să nu puneţi mâna, sau degetul, sau pixul pe monitorul calculatorului (mai cu seamă pe cel al unui laptop) pentru că aşa cum în viaţa de zi cu zi este urât să arătaţi cu degetul spre ceva sau cineva, la fel şi pentru calculator este un gest vătămător.
  4. Învăţaţi simbolurile internaţionale pentru power, enter, backspace, slash, back slash, delete, print scree, page up, page down, Fn, spacebar etc.
  5. Nu lăsaţi ca doi aşa-zişi “specialişti” diferiţi să se ocupe de calculatorul vostru, pentru că întotdeauna vor fi două păreri contrare care vă vor bulversa.
  6. Când un program merge bine în calculatorul vostru, nu-l schimbaţi doar de dragul mondenului, sau pentru că v-a dat altcineva o sugestie că toţi au făcut la fel; faceţi această schimbare numai după ce deveniţi cât de cât stăpân pe cunoştinţele voastre.
  7. Nu bateţi cu forţă pe tastatură, sub ea se află circuite care se pot deteriora în timp. Bateţi elegant chiar şi cu două degete (folosiţi de obicei degetul arătător) şi nu folosiţi degetele din mijloc pentru că în unele ţări reprezintă un gest obscen.
  8. Încercaţi să “furaţi” orice informaţie pe care o primiţi legat de calculatoare şi chiar dacă nu vi s-a explicat informaţia, căutaţi explicaţia prin întrebări sau pe Internet.
  9. Încercaţi să vă descurcaţi în limba engleză şi chiar dacă nu cunoaşteţi limbi străine, învăţaţi terminologia de bază direct din limba sursă şi nu după traduceri “după ureche” făcute de tot felul de “specialişti” şi chiar publicate în unele cărţi de învăţare calculator.
  10. Începeţi cu începutul şi nu pe sărite, pentru că lipsa de informaţii nu suplineşte dorinţa de a învăţa rapid.

Dacă alocaţi măcar 30 minute pe zi calculatorului, dacă citiţi cu atenţie materialele care vă interesează, dacă ascultaţi cu atenţie “gafele” făcute de alţii, precum şi sfaturile utile date de cineva de încredere, veţi vedea că folosirea calculatorului nu va mai constitui o povară sau ceva intangibil pentru voi.

Vă urez SUCCES!

(for English version please visit http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.com/2010/04/vreau-sa-invat-cum-sa-lucrez-pe.html)

Mona Bernhardt-Lörinczi

3 comments:

  1. daca pun Intrbari unde gasec raspunsuri

    ReplyDelete
  2. Salutari, am o intrebare.
    Recent mi-am deschis un blog, insa...nu stiu cum as putea adauga acele casute, pe care tu le ai deasupra articolele. Acele casute numite "home, atitudini civice, cursuri", etc.
    Iti voi multumi atat cat pot, daca intr-adevar vei dori sa ma ajuti!

    ReplyDelete